• 0
 ≫ 

MMF počeo razgovore u Srbiji: Šta može da bude zaključak?

 ≫ 

Srbija je u junu 2021. sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF

  • 0
MMF, Međunarodni monetarni fond

Foto: Shutterstock

U Narodnoj banci Srbije (NBS) je počeo sastanak između delegacije MMF-a i predstavnika NBS i Ministarstva finansija, čime je Misija MMF-a započela posetu Beogradu povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom.

Misiju MMF-a predvodi Jan Kes Martejn, sastanku u NBS prisustvuju, između ostalih, guverner Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali, a tokom dana će predstavnici MMF imati sastanke i sa drugim predstavnicima državnih institucija.

Prva Misija MMF-a u okviru novog aranžmana održana je od 11. do 22. oktobra prošle godine.

Misija MMF ocenila je tada da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija kovida 19 i da je prisutan snažan privredni oporavak, podržan značajnim merama vlasti.

Srbija je u junu 2021. sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF - Instrument za koordinaciju politika (PCI), koji je savetodavnog karaktera.

Traje 30 meseci i ne predviđa pozajmljivanje novca.

Novi aranžman sa MMF predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i drugo.

Prethodni program PCI odobren Srbiji u julu 2018. godine. Takođe, bio je na period od dve i po godine, savetodavnog karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Video: Mali: U doba najveće ekonomske krize Srbija najbrže napreduje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>