• 0

Temeljac za treći pogon kompanije Aunde: Jedan je od top 10 italijanskih izvoznika iz Srbije

U vreme pandemije, postignut rekord u trgovinskoj razmeni između dve zemlje i on iznosi 4,1 milijardu evra

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

U Jagodini je položen kamen temeljac za novi, treći pogon, italijanske kompanije Aunde, jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača presvlaka za automobile, saopšteno je iz gradske uprave Jagodine.

Kamen temeljac položili su ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, generalni direktor Aunde Srbija Anino De Venecia i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Ambasador Lo Kašo je tom prilikom istakao da o ekonomskim odnosima između Italije i Srbije najbolje govori podatak da je lane, u vreme pandemije, postignut rekord u trgovinskoj razmeni između dve zemlje i on iznosi 4,1 milijardu evra.

"Nakon što je Italija 1. marta ukinula sve restriktivne mere ulaska zbog pandemije, očekujem još bolju trgovinsku razmenu između Italije i Srbije”, rekao je on.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma najavio je da će u industrijskoj zoni biti izgrađen vrtić i frizerski salon za žene.

“Grad Jagodina će to graditi imajući u vidu da je 140 beba rođeno samo od roditelja zaposlenih u fabrici Aunde u Jagodini i da u ovoj kompaniji 86 odsto zaposlenih čine žene", rekao je on.

Naveo je da se ove godine u industrijskoj zoni u Jagodini otvaraju još dve nove fabrike, jedna je austrijske kompanije “Šibel”, a druga nemačkog “Fišera”, tako da će ukupno do kraja godine u Jagodini biti 14 fabrika stranih investitora sa oko 3 000 radnika.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Olivera Jocić je izjavila da je Italija danas treći trgovinski partner Srbije, a da je Aunde jedan od 10 najvećih italijanskih izvoznika iz Srbije.

Generalni direktor kompanije Aunde Srbija Anino De Venecija, koji je i predsednik Italijansko-srpske privredne komore, je istakao da se ova kompanije u Jagodini prostire na 10.000 kvadratnih metara, a kada se završi novi pogon zauzimaće 15.000 kvadrata, prenosi Tanjug.

"Kada smo počeli u Jagodini 2014. godine proizvodili smo 2000 presvlaka za automobile dnevno, sada proizvodimo 15.000 a u novom pogonu biće još oko 4000 presvlaka dnevno dok 95 odsto naše proizvodnje izvozimo", rekao je on.

Dodao je da ova kompanija trenutno u Jagodini zapošljava 770 radnika, a sa novim pogonom broj radnika će se povećati na 1100.

Video: Dragan Marković Palma objasnio kako se tranžira svinja i prave pomoravski čvarci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>