• 0

Sećate se kada je bitkoin vredeo više od 60.000 dolara? Evo zašto je sada "zaglavljen"

Kriptovalute, kao i mnoga druga rizična sredstva, izgubile su sjaj poslednjih nedelja pošto su globalne centralne banke počele da podižu kamatne stope

  • 0
Bitkoin Moskva Fpoto: Shutterstock

Poput malog Coinbase QR koda, koji je "poskakivao" po okvirima televizora Amerikanaca tokom Super Boula, bitkoin je mesecima "zaglavljen" u tvrdoglavom opsegu trgovanja.

Tako ga, barem, naziva Blumberg.

Neki posmatrači tržišta imaju teoriju o tome šta bi se moglo dogoditi. Možda nije zgoreg razmotriti ovo objašnjenje: dugoročni investitori "ulaze" kad god cene padnu, kaže Bret Manster iz "Blockforce Capital".

"Ova grupa učesnika na tržištu je u više navrata bila spremna da uđe i akumulira novčiće po ovim nižim cenama, postavljajući tako bazu za bitkoin u poslednjih nekoliko meseci", napisao je on. S druge strane, dodaje, kratkoročni vlasnici su "pod vodom" sve dok bitcoin ostaje na nivou ispod 47.000 dolara, a većina trenutno drži svoje novčiće na gubitku.

- Svaki put kada počnemo da se približavamo toj vrednosti, čini se da postoji povećan pritisak na prodaju koji je verovatno uzrokovan onim investitorima koji su uzbuđeni da jednostavno vrate svoje početne investicije - rekao je Manster, koji je analizirao podatke "Glassnode"-a.

Rezultat?

Bitkoin se drži raspona od 32.000 do 47.000 dolara, o čemu smo nedavno i pisali. Naime, uprkos Bajdenovoj "istorijskoj" odluci o regulisanju tržišta kriptovaluta - bitkoin jeste značajno porastao - ali možda ne toliko koliko bi se očekivalo, budući da je u prošlosti dostizao vrednost veću od 60.000 dolara.

I Met Malej, glavni tržišni strateg u "Miller Tabak + Co.", takođe je primetio trend. "Dugoročni igrači drže ponudu ispod tržišta", rekao je on i dodao: "Međutim, mnogi ljudi koji su kupili bitkoin prošle godine, pod vodom su. Čini se da koriste svaki skok kao priliku da skinu neke žetone sa stola, sa toliko neizvesnosti oko njegove sposobnosti da postane zaštita od inflacije".

Bitkoin, bitcoin, kriptovalute Foto: Tanjug/AP

Kriptovalute, kao i mnoga druga rizična sredstva, izgubile su sjaj poslednjih nedelja pošto su globalne centralne banke počele da podižu kamatne stope, a ruski napad na Ukrajinu izaziva sve zabrinutost svake vrste. Bitkoin, najveća digitalna imovina po tržišnoj vrednosti, izgubio je 15% od početka godine i pao je za otprilike 40% od rekordnog nivoa u novembru.

Kris Gafni, predsednik svetskih tržišta u banci "TIAA", kaže da postoji jedna grupa kripto investitora koji su kupili novčić davno, videli su ogromnu dobit i sada njime ne trguju niti ga prodaju.

- Oni koji su ga kupili jeftino i imaju velike dobitke, samo će sedeti na njemu - rekao je on.

Cene kriptovaluta su uglavnom odražavale kretanje američkog tržišta akcija, gde zaprepašćenje zbog rata u Ukrajini, ima sve manje izgleda za rast. Investitori su smanjili mnoge svoje rizičnije opklade, uključujući tržišta digitalne imovine, konstatuje njujorška agencija.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>