• 65
 ≫ 

Mali: Litar goriva iznad 3 evra u EU, proizvodnja više nije rentabilna. Ovo je najveća svetska kriza

 ≫ 

"Garantna šema koju smo započeli kada je krenula pandemija i dalje traje, gde naša preduzeća mogu da dobiju jeftine kredite za koje je garant država Srbija", dodao je ministar

  • 65
Sendica predsedništva SNS

Foto: Nikola Tomić

Ministar finansija Siniša Mali je jutros, u jutarnjem programu jedne domaće televizije, komentarisao trenutnu ekonomsku situaciju u svetu i kod nas.

On je na samom početku rekao da je situacija veoma teška, još od 2020. "Nakon toga je krenuo poremećaj u lancima snabdevanja, energetska kriza, sada i rat u Ukrajini. Svi ti faktori su kumulativno doprineli tome da dođemo do najveće i najteže ekonomske krize u svetu".

- Litar goriva je iznad 3 evra u skoro svim zemljama EU, u SAD je 4 dolara i 17 centi za galon, što je istorijski nivo - dodao je. Kako kaže, fabrike i čeličane se zatvaraju zbog cene gasa, jer proizvodnja više nije rentabilna.

Ponavlja da je "Srbija reagovala snažno na korona krizu".

- Pomogli smo građane i privredu sa 8,8 milijardi evra. Prvi put u istoriji je ova država teret neke krize preuzela na sebe. Mi ove godine i dalje podržavamo. Garantna šema koju smo započeli kada je krenula pandemija i dalje traje, gde naša preduzeća mogu da dobiju jeftine kredite za koje je garant država Srbija - istakao je ministar finansija.

Time, dodaje, mogu da obezbede likvidnost. Podseća i na isplatu jednokratne pomoći od 10.000 dinara zaposlenima u zdravstvu, kao i na 20.000 RSD koje su dobili penzioneri. Mali se osvrće i na isplatu 100 evra mladima.

- Prva mera koju smo sproveli kao deo ekonomske politike bila je povećanje plata i penzija, zatim povećanje minimalne zarade, u realnom iznosu, da bude više i veće od stepena inflacije. Onda smo gledali da svega obezbedimo dovoljno; nabavili smo riblje ulje, so, šećer, pirinač, mleko u prahu.

Gorivo, benzin

Foto: Tanjug/Uprava carina

"Nema problema s gorivom na pumpama u Srbiji"

Ministar je u nastavku dodao da su "definisane mere pomogle našu privredu". Kaže da situacija jeste teška, ali da se Srbija bori. Rekao je da nestašica nema. "Pšenice i kukuruza imamo za godinu dana, i bez predstojeće žetve. Nema razloga za paniku, što se vidi i u prodavnicama".

- Mreža gasovoda u Srbiji je sve veća. Građani se greju na gas. Srbija se ekonomski razvija, treba nam sve više gasa, a imamo ga i nabavljamo - dodaje. "Ono za šta se Srbija zalaže jesu mir i stabilnost. Imamo dovoljno novca na računu, jake i stabilne finansije i ne razmatramo nikakve restriktivne mere u ovom trenutku".

"Nema problema s gorivom na pumpama u Srbiji", dodao je ministar finansija. Kaže da uvoz sirove nafte ide po planu i da se nafta kupuje po zagarantovanoj ceni. "Nemamo problem sa funkcionisanjem NIS-a u Srbiji".

Mali se, još jednom, osvrnuo i na pronatalnu politiku koja je, kako kaže, izuzetno važna kao i politika usmerena na puteve i infrastrukturu.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    13. mart 2022 | 11:52

    Moram da kazem ds je laz ds je gorivo iznad 3 eura. U Sloveniji je 1.60. U Austriji je nesto skuplje ali daleko od 3. Zasto se lazu ljudi.

  • XYC

    13. mart 2022 | 11:51

    Ne pričaj gluposti molim te, u Francuskoj je litar na današnji i dan od 1,96 do 2,10, tako da ne loži narod ekonomski tigre...

  • ŠUMADINAC

    13. mart 2022 | 11:49

    Cena dizel goriva trenutno u Becu je 1,99€ i nemojte da lažete narod ovde cena varira gore dole 20 centi po litru !!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>