• 0

Žene u biznisu "kaskaju" za muškarcima 172 biliona dolara: Samo 12 zemalja uvrstilo rodni paritet

Ovaj podatak je proizašao iz aktuelnog izveštaja Svetske banke

  • 0
maske, posao, kancelarija Foto: Freepik

Jaz u zaradama, na osnovu polova, i dalje je duboko izražen.

Naime, oko 2,4 milijarde radno sposobnih žena nema jednake ekonomske mogućnosti, a 178 zemalja nastavlja da "održava" pravne prepreke koje sprečavaju aktivnije uključivanje lepšeg pola.

Ta konstatacija je deo izveštaja Svetske banke, pod nazivom "Žene, biznis i zakon 2022".

U 86 zemalja, napominje se, žene se suočavaju sa nekim oblikom ograničenja vezanih za rad, dok čak 95 zemalja ne garantuje jednaku zaradu za isti rad. Globalno gledano, pripadnice lepšeg pola i dalje imaju svega 3/4 zakonskih prava koja uživaju muškarci.

Od mogućih 100, što je oznaka potpunog pravnog pariteta, ukupan rezultat je 76,5.

Međutim, uprkos tome što je pandemija kovida-19 nesrazmerno uticala na živote i finansije žena, ipak je došlo do nekog pomaka: 23 zemlje su uvele novine u svoje zakone tokom 2021, kako bi načinile potrebne korake ka unapređenju ekonomskog osnaživanja žena, navodi se u izveštaju.

- Iako je postignut napredak, jaz između očekivanih zarada muškaraca i žena tokom radnog veka na globalnom nivou iznosi 172 biliona dolara: skoro dva puta više od svetskog godišnjeg BDP-a. Dok idemo ka postizanju zelenog, otpornog i inkluzivnog rasta, vlade treba da ubrzaju tempo zakonskih reformi kako bi žene mogle da ostvare puni potencijal i dobiju potpunu i jednaku korist - kaže Mari Pangestu, direktorka Svetske banke za razvojne politike i partnerstvo.

U Izveštaju se takođe naglašava da samo 12 zemalja, koje su članice OECD, ima zakonom propisan rodni paritet.

Video: Napustio sopstvenu firmu da bi spasao sebe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>