• 4
 ≫ 

Vučić: "Velika je navala na Teklas, čujem da su neke plate i duplo veće nego u Geoxu"

 ≫ 

Prethodno je zakazan obilazak fabrike kompanije "Haix oprema d.o.o."

  • 4
VRANJE TEKLAS VUCIC oto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, danas je posetio Vranje, gde je obišao fabriku kompanije "Haix oprema d.o.o." i prisustvovao svečanom otvaranju fabrike "Teklas Automotive d.o.o".

Prilikom posete fabrici "Haix oprema d.o.o.", predsednik je prisustvovao sastanku sa menadžmentom komapnije i potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva "Haix-Schuhe-Productions-und vertriebs-GmbH".

Trenutno je u ovoj fabrici zaposleno 88 radnika, zajedno sa menadžmentom, pri čemu rade 82 žene i šest muškaraca. U fabrici se pravi obuća namenjena vojsci, policiji i vatrogascima, a trenutno se proizvodi 250 pari cipela na dan, a u planu je da se pravi do 3.000 pari obuće dnevno.

Za 12.50 sati zakazno je svečano otvaranje fabrike kompanije "Teklas Automotive d.o.o." u Vranju.

- Primetio sam da, kada postoji bazen, makar se niko ne kupao u njemu - radnici su bolje motivisani. Sve njihove fabrike imaju bazene, to je neverovatno. Već sada u Vranju ima 320 zaposlenih, najveći deo onih koji su radili u Geoxu. Do kraja godine bi trebalo da bude zaposleno 1.500 u Vranju, pa vi vidite - rekao je Vučić i dodao mu je "zabranjeno da govorimo o platama".

- Ali, moram da kažem da su plate mnogo bolje nego u Geoxu, evo sada kažu barem 50% veće, a ponekad i duplo veće.

Biće više od 2.000 zaposlenih, dodaje, računajući obe fabrike, Hajks i Teklas.

Podsećamo, Vučić je prošlog avgusta obišao fabriku "Teklas Automotive", u Vladičinom Hanu, i tom prilikom rekao:

- Ima još mnogo posla da se uradi. Borićemo se još snažnije nego do sada da gradimo Han. Zahvaljujući Teklasu, plate u Vranju su povećane sa 245 na 444 evra, za samo devet godina.

- Sve je isto, slično kao u Vladičinom Hanu - rekao je danas Vučić, obilazeći fabriku u Vranju. Posebno je pohvalio rad čelnika turske kompanije, koja proizvodi delove za najbolje svetske automobilske marke.

O pšenici

Vučić se osvrnuo i na pitanje vezano za zahtev poljoprivrednika da se zabrani izvoz pšenice, brašna i suncokretovog ulja.

- Bravo za pitanje, analizirao sam sve podatke vezane za gorivo. Uspeli smo da uredimo cene. Imali smo, neverovatnom brzinom potpisanih ugovora, čak 350 hiljada tona pšenice. Rekao sam da mora da se stane s tim. Dozvolićemo izvoz u najkraćem roku, sa zemljama u regionu, jer nemamo problem sa tom robom.

- Odmah da vam kažem, to ne traže poljoprivrednici, već trgovci. Pustićemo izvoz kontrolisano, tako da ne ugrozimo potrebe domaćeg stanovništva. I još da nam ostane malo više. Tako da, ljudi u regionu, ni Otvoreni Balkan, ni BiH, ni Crna Gora neće imati problema. Dobro nam je stanje što se robe tiče.

O gasu

Kada je reč o temi gasa, Vučić je rekao da "Rusi, ako nemaju pare, ako im uzmu sve, kako će da plate u dolarima; to je za nas katastrofa. Svi će nekako da dobiju, mi nemamo otkud, osim preko Ukrajine ili Bugarske, preko Balkanskog toka. Ne znam šta ćemo ako nam to ukinu".

- Izgradili ste nešto, platili ste milijardu i po, i sve ode za mesec i po dana. Uz to, cena struje nam je sada 11 puta niža nego na tržištu, i cena gasa nam je najniža u Evropi.

- Mislite da nismo mogli da ukinemo akcizu? Ali, to je neozbiljno. Mnogo je briga i muka, videćemo. Svaki dan je sve gore.

Video: Vučić: Vest iz Bugarske me pogodila kao grom iz vedra neba

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>