• 3

Aleksandar postao vlasnik kuće, imanja i sušare za 10.000 evra: "Ko hoće da radi, nema bojazni"

On je sedma generacija u svojoj familiji, koja ostaje u selu Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca

  • 3
Gornji Milanovac, nekretnine Foto: RINA

Mladi bi konačno mogli da nasele sela u znatno većem broju nego što se to, možda, očekivalo.

Kako je Telegraf Biznis pisao u novembru prošle godine, postoji ogromno interesovanje među mladima, pri čemu je država povećala iznos sredstava za kupovinu seoske kuće.

"Opredeljena su dodatna sredstava za ove namene, tako da ukupan iznos po ovom Programu sada iznosi 686.584.000 dinara", pisali smo tada.

I možda zaista, za sve vredne i preduzimljive mlade nikad nije bilo lakše kupiti kuću na selu i započeti samostalnu proizvodnju. Za navedeni program zaduženo je Ministarstvo za brigu o selu.

Tako je Aleksandar Alempijević (26), iz sela Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca, koji nijednog trenutka nije razmišljao da napusti svoju dedovinu, odlučio da ostane "svoj na svome" i uspeo da za 10.000 evra - uz pomoć subvencija i mera podrške resornog ministarstva - pazari svoj novi dom.

- Sam ne bih bio u prilici da izgradim nekretninu na selu, prijavio sam se na konkurs i zahvaljujući sredstvima kupio kuću koja se nalazi na 200 metara od moje rodne kuće gde mi živi familija. Ovo je najbolji način da nam selo ne propada i da stare kuće ne zarastaju u korov. Gde god da krenete videćete napuštene objekte i to je veoma tužna slika. Sada se to polako menja, sela oživljavaju, ulaže se u njih i doseljava sve više vrednih i mladih ljudi - kaže Aleksandar za Rinu.

On je sedma generacija Alempijevića, koja ostaje u svom selu.

Njegovo novo domaćinstvo bogato je voćnjacima starih zaboravljenih sorti koje Aleksandar planira da sačuva, ali i da podiže nove zasade. Sa kućom je dobio i sušaru čiju adaptaciju već planira, kako bi voću dodao vrednost, a kada je reč o plasmanu - osnivanje zadruge rešiće i taj problem.

- Naše selo je decom najbogatije selo u ovom kraju Srbije. Dosta mladih se odlučuje da ostane i bavi se poljoprivredom. Ko hoće da radi, za njega nema bojazni da neće uspeti. Na imanju ima dosta zasada, tako da sebe u budućnosti vidim kao voćara, u planu je i sušenje šljiva i prerada kako bi zarada bila veća. Mi mladi koji smo ostali ovde na selu u nekom narednom periodu planiramo formiranje zadruge, kako bi olakšano plasirali robu na tržište - kaže mladi poljoprivrednih iz Gornjih Banjana.

Aleksandar je imao podršku Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

- Na području opštine Gornji Milanovac više od 20 parova pokazalo je interesovanje za kupovinu kuće na selu. Mi im pomažemo kad je u pitanju dokumentacija i trdimo se maksimalno da im olakšamo čitav taj proces. Još jednom pozivamo sve zainteresovane da se jave kako bi ostavrili svoj cilj - kaže Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu Gornji Milanovac.

Sprovođenje Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće od nacionalnog je značaja, primenjuje se na čitavoj teritoriji republike Srbije i za njegovu relaizaciju od posebne je važnosti angažovanje jedinica lokalnih samouprava i gradova. Programom je, kao i prošle godine, predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku i poljoprivrednicama do 45 godina, za kupovinu seoske kuce sa okućnicom.

Podsećamo, jedan mladi par iz Srbije je rešio da potpuno samoinicijativno podigne kuću na planini Divčibare, a koliko je koštao taj poduhvat možete pročitati na našem portalu.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    14. mart 2022 | 16:20

    Kako će da oživi selo ako neko promeni mesto boravka za 200 metara? Pa on je već živeo u tom selu. Broj stanovnika se nije povećao. Ne razumem.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>