• 6
 ≫ 

Godinu dana posle peha koji je poremetio svet: Brod Evergrina se opet nasukao, da li je trgovina u opasnosti

 ≫ 

Brod Ever Forvard se nasukao u blizini Baltimora u Merilendu

  • 6
Suecki kanal bio je blokiran danima Suecki kanal bio je blokiran danima / Foto: Tanjug/AP

Godinu dana nakon što se džinovski kontejnerski brod zaglavio u Sueckom kanalu pa je poremetio globalnu trgovinu, još jedan brod kompanije Evergrin se nasukao, ovog puta u blizini glavnog grada SAD.

Brod Ever Forward, koje plovi pod zastavom Hong Konga, se zaglavilo nakon što je isplovio iz Baltimora. Bio je na putu prema Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji, a zaglavio se u zalivu Chesapeake, u blizini Vašingtona.

Nadležni tvrde da nije onemogućen prolaz ostalih plovila iz i prema luci Baltimor. Uveravaju da će nasukani brod uskoro ponovo moći da plovi, a da celu situaciju prati i Obalska straža. Reč je o brodu dugom 334 metra.

"Ovo ne sprečava druge brodove da pređu u luku Baltimor“, rekao je izvršni direktor lučke administracije Merilenda Vilijam P. Dojl u saopštenju. „Od sinoć su u toku napori i pokušaji da se osloboditi brod i nastaviće se danas. Obalska straža prati situaciju.”

Prošle godine, 400 metara dug Ever Given, čarterski brod Evergreen koji je duži od Ajfelove kule i težak 220.000 tona, zaglavio se u Sueckom kanalu na šest dana. Brod i njegovih 17.600 kontejnera blokirali su kanal u oba smera, što je rezultiralo zaostatkom od više od 400 brodova koji su odloženi zbog incidenta.

To je uzrokovalo veliku finansijsku štetu i poremetilo globalni lanac snabdevanja. Zbog toga je i Srbija imala problema, o čemu je Telegraf Biznis pisao.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako

    15. mart 2022 | 10:42

    Da nije..baš sada dva puta u godinu dana..do sada nikad nije..priča za malu decu..

  • Ahaaaa

    15. mart 2022 | 10:24

    Evo ih opet,da mogu da udare jos vecu inflaciju.Providno je i previse.

  • Pink Panter

    16. mart 2022 | 11:26

    U te priče o slučajnom nasukavanju u vreme korone a sad ponovo na početku trećeg svetskog rata,može možda pa poveruje neka baba u staračkom domu ali ne i čovek sa bar prosečnom inteligencijom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>