• 9

Objavljen plan za Novi Beograd-Surčin: Kružni tok, most, širenje ka gradu. Ovo su detalji

Deo postojeće Ulice Vinogradske ispred planirane kružne raskrsnice sa ulicama Vojvođanskom i T-6 obuhvaćen je granicom plana

  • 9
BRNABIC AUTOPUT PRELJINA PAKROVACE Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju saobraćajnice Novi Beograd – Surčin.

Naručioci izrade projekta su kompanije China Comumunications Construction Company i Putevi Srbije, a izradio ga je Urbanistički zavod Beograda.

Kako je navedeno u dokumentu, u prethodnom periodu izrađen je plan koji je potpisao Saobraćajni institut CIP, a ovim urbanističkim projektom neki delovi plana se dodatno razrađuju.

Projekat, kada je reč o kružnom toku kod Vojvođanske ulice na početku trase puta predviđa obuhvatanje veće deonice duž planirane saobraćajnice T-6, zatim, još jedan most, u zoni ergele Marković, kao i proširenje Vinogradske ulice.

Objašnjava se da je granicom urbanističkog projekta obuhvaćen je deo magistralne saobraćajnice T-6 zbog potrebnog uklapanja projektovanog stanja u postojeće stanje na terenu.

Deo postojeće Ulice Vinogradske ispred planirane kružne raskrsnice sa ulicama Vojvođanskom i T-6 obuhvaćen je granicom plana i na kraju predmetne deonice planirana je okretnica za protivpožarna kao i komunalna i putnička vozila. Ovaj deo ulice obezbediće pristup postojećim i planiranim objektima u Vinogradskoj vezu sa širom saobraćajnom vezom, navodi se u projektu.

Trasa puta Novi Beograd Surčin kretaće od kružne raskrsnice sa ulicama Vojvođanskom, Dr Ivana Ribara i T-6, do neposredno pred petlju "Surčin jug". Ukupna dužina deonice iznosi 7895.74m.

Na trasi puta u planu su jedna denivelisana raskrsnica tipa "pola deteline" sa ulicom prema naselju Surčin i obali reke Save Ulica Nova 4 – Put za Surčin, kao i 4 površinske raskrsnice:

▪ na početku deonice, kružna raskrsnica sa Vojvođanskom ulicom, T-6 i Ulicom

Dr Ivana Ribara,

▪ na km 0+511,30 sa vezom na Vinogradsku ulicu Ulica Nova 2 (Bočna veza 1),

▪ na km 1+382,97 sa produžetkom Ulice Jurija Gagarina i Ulicom Nova 3 (Bočna

veza 2),

▪ na km 3+546,60 sa vezom prema Vinogradskoj ulici i prema aerodromu ''Nikola

Tesla'' Ulica Nova 3a (Bočna veza 3)

Prolaz lokalnih puteva preko i ispod saobraćajnice planira se na stacionažama km 2+483.85, na km 3+951.53 i na km 5+167.63. Na prvoj stacionaži kplaniran je nadvožnjak preko državnog puta. Kod kanala Galovica planirano je na druge dve stacionaže izdizanje nivelete državnog puta i prolaz lokalnih puteva ispod nje.

Surcin Foto: Printscreen/Urbanistički zavod

Saobraćajnica Novi Beograd Surčin imaće tri trake po smeru širine 3,50 m, razdelnu traku od 4 metra i obostrane pešačke staze širine do dva metra, a projektovan je za brzinu od 80km/h.

Od raskrasnice sa krakom za Ulicu Jurija Gagarina pa do puta za Surčin planirana je dvosmerna biciklistička staza sa jedne strane, širine 2,20 m.

Od raskrsnice sa Putem za Surčin, saobraćajnica će imati kolovozne trake 2 x 11,85 m, a kako se navodi, ova širina je projektovana jer se posle raskrsnice sa putem za Surčin ukidaju krajnje desne trake.

Normalni poprečni profil saobraćajnice Nove 2 predviđen je sa kolovoznim trakama 2 x 3.50 m i pešačkim stazama 2 x 1.50 m.

U okviru trase planirane su ukupno 4 mostovske konstrukcije, preko postojećih i planiranih melioracionih kanala i lokalnih puteva, kao i kod ergele Marković.

Gradnja saobraćajnice Novi Beograd-Surčin, koja će stanovnicima Beograda olakšati pristup autoputu Miloš Veliki, vredna je 70,5mil USD. Izgradnja je počela u martu prošle godine, do pred kraj januara bilo je izgrađeno više od 40% puta, a prema najavama iz Ministarstva kompletni radovi trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine.

Video: Nagrada je milion dinara: Brzi vozovi Srbije dobijaju novi logo, a svi mogu da daju predlog

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milanko

    15. mart 2022 | 14:27

    Zasto se ovo jednostavno ne nastavi na ulicu Jurija Gagarina,kad vec postoji nastavak tog buleva od ulive Ivana Ribara... Nego se bespotrebno uvlaci u vojvodjansku koja je inace katastostrofa sve zajedno sa kruznim tokom i putem ka Ledinama.

  • паун 54

    15. mart 2022 | 15:55

    ОБЈАВИТЕ ПРЕЦИЗНИЈУ КАРТУ-МАПУ САОБРАЋАЈНИЦЕ, ЈЕР СЕ ИЗ ОВЕ НИШТА НЕ УОЧАВА.

  • Kizo

    15. mart 2022 | 14:32

    Jel to onaj najskuplji auto put na svetu, kroz sremsku ravnicu???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>