• 0

"Neće biti prekida u dotoku gasa iz Bugarske u Srbiju"

Istakao je da nema nikakve sumnje da se sa berzanskom robom, koja je isto što i novac, može platiti transport gasa bez uvođenja rublje u takvu transakciju

  • 0
Gas, gasovod, zavarivač Foto: Shutterstock

Direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, ocenio je danas da se prekid dotoka gasa iz Bugarske u Srbiju neće desiti i da su izjave o tome deo "propagandnog rata" koji traje, i na čijoj meti su Bugarska i Srbija.

- Mislim da se prekid dotoka gasa kroz Bugarsku neće desiti iz prostog razloga što je gas berzanska roba i uvek možete nekom količinom gasa da platite transport. Ja čak mislim da oni to kompenzuju, ali neće da kažu - rekao je Bajatović za jednu domaću televiziju.

Istakao je da nema nikakve sumnje da se sa berzanskom robom, koja je isto što i novac, može platiti transport gasa bez uvođenja rublje u takvu transakciju. "Nema uopšte potrebe da razmatramo te geopolitičke izjave. Između ostalog, pritisak je na Bugarsku i na Srbiju. Sa druge strane, šta opredeljuje odnose? Interes. Pa šta sad, da Bugari obustave transport gasa, a odakle njima gas? Nema", dodao je.

- Da li je interes Rusije da ostane bez prihoda od izvoza gasa? Očigledno da nije - kaže Bajatović i ocenjuje da se "evropska jednačina snabdevanja gasom" ne može rešiti bez ruskog gasa najmanje u narednih sedam godina.

Kaže i da je Srbijagas pre nekoliko dana platio gas Gaspromu u evrima i dodao da je dogovoreno da se sa plaćanja u dolarima - pređe na evre.

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>