• 0

NBS štiti od inflacije monetarnim merama, deviza ima dovoljno: "Jesmo odgovorni ali nismo čudotvorci"

"Mi jesmo odgovorni i posvećeni ali nismo čudotvorci", ocenila je Tabaković

  • 0
Poskupljenje, inflacija Foto: Pixabay, Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) građane štiti od inflacije merama kojima monetarna politika može da utiče na visinu inflacije, ali NBS ne može da štiti od uvezene inflacije, odnosno rasta cena energenata i pandemije koja je prekinula lance snabdevanja i dovela do rasta cena hrane, izjavila je guverner Narodne banke Srbije.

Ona je na predstavljanju izveštaja o zaštiti korisnika finansijskih usluga odgovarajući na novinarsko pitanje čime nas centralna banka štiti od inflacije navela da centralna banka štiti da se preko kursa inflacija ne prelije na domaće cene na koje nemaju presudan uticaj cene energenata i transporta a takođe i održavanjem stabilnsoti deviznog kursa.

"Mi jesmo odgovorni i posvećeni ali nismo čudotvorci", ocenila je Tabaković.

Navela je da je u vreme dvocifrene inflacije u periodu 2008. do 2012. godine, koja je nastala kao posledica depresijacije dinara na koju tadašnje vlasti nisu reagovale, a dinar gubio vrednost i posredno povećavao inflaciju.

Prema njenim rečima od 12, 8 odsto, koliko je inflacija tada iznosila samo trećina je bila uvoznog porekla.

"Sada čuvamo stabilnost kursa dinara koja je prethodnih 10 godina i inflacijom koja je sve do prošle godine bila oko dva odsto i tako je sačuvana realnost prihoda", istakla je Tabaković.

Ponovila je da NBS od spoljnih uticaja ne može da štiti ali da smo se ipak bolje snašli od drugih jer smo stvorili rezerve u hrani i energentima a Narodna banka je ranije u vreme priliva deviza i velikih direktnih stranih investicija u našu zemlju kupovala devize da dinar ne jača previše pravovremenim intervencijama na međubankarskom tržištu i time sebi stvorila rezerve da danas kada su oscilacije velike i kada dinar može da slabi imamo kurs dinara koji smo imali i nekoliko godina unazad.

Tabaković je navela i da je uvoznicima energenata, gasa, struje i nafte, obezbeđeno više od milijardu i po evra i da zahvaljujući tome imamo i tople stanove i fabrike nam neometano rade.

Istakla je i da je rađeno na popravljanju strukture našeg duga, pa je trenutno 10,9 odsto duga u dolarima, 57,3 odsto u evrima, 26,6 odsto u dinarima a preostalih 5,2 odsto u drugim valutama.

Na pitanje da li se stabilizovala tražnja u menjačnicama za devizama, Tabaković je odgvorila da prema informacijama NBS jeste i ocenila da nije ni bilo realne potrebe za većom efektivom, ali je potražnja bila povećana i u drugim zemljama i navela primer Austrije.

"Stvorena je panika i pred izbore i vezano za dešavanja u Ukrajini. Ta panika je sada zaustavljena ali naša kontrola menjačnica nije stala i mi ćemo je nastaviti i pojačati i nećemo dozvoliti da niko ko ima licencu NBS stvara strah i paniku", rekla je ona.

Dodala je da će NBS i dalje ostati jedan od stubova stabilnosti države.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>