• 9

Svetskom naftom se mahom trguje u dolarima: Saudijska Arabija i Kina imaju novi plan?

Ovo bi bio značajan pomak za Saudijsku Arabiju, čiji su se odnosi sa SAD pogoršali pod vođstvom predsednika Bajdena

  • 9
Saudijska Arabija - Kina

Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija je u aktivnim pregovorima sa Pekingom, o prodaji dela svoje nafte Kini u juanima, rekli su ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

To je potez koji bi umanjio dominaciju američkog dolara na globalnom tržištu nafte i označio još jedan pomak jednog od najvećih svetskih izvoznika nafte - prema Aziji.

Pregovori sa Kinom, o naftnim ugovorima po ceni u juanima, trajali su šest godina, ali su se ove godine ubrzali jer su Saudijci postali sve nezadovoljniji - decenijama starim - bezbednosnim obavezama SAD u odbrani kraljevstva, kažu izvori.

Saudijci su, naime, ljuti zbog nedostatka podrške Sjedinjenih Država za njihovu intervenciju u građanskom ratu u Jemenu i zbog pokušaja Bajdenove administracije da postigne sporazum sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

Saudijski zvaničnici rekli su da su "šokirani naglim američkim povlačenjem iz Avganistana prošle godine". S druge strane, Kina kupuje više od 25 odsto nafte koju Saudijska Arabija izvozi.

Ako se cene u juanima, ta prodaja bi poboljšala položaj kineske valute. Saudijci takođe razmatraju uključivanje fjučers ugovora u juanima, poznatih kao petrojuan (petroyuan) - u model cena saudijske Aramco nafte, poznate kao Saudi Arabian Oil Co.

Ovo bi bio značajan pomak za Saudijsku Arabiju, da ceni čak i neki obim od svojih otprilike 6,2 miliona barela dnevnog izvoza sirove nafte - u bilo čemu, osim u dolarima. Većina globalne prodaje nafte - oko 80% - obavlja se u dolarima, a Saudijci trguju naftom isključivo u dolarima od 1974. godine, u dogovoru sa Niksonovom administracijom.

Taj plan je uključivao bezbednosne garancije za kraljevstvo. Kina je uvela ugovore o nafti po ceni u juanima 2018, kao deo svojih napora da svoju valutu učini konkurentnijom širom sveta, ali, ipak, nisu umanjili dominaciju dolara na tržištu nafte, prenosi WSJ.

Poslednjih godina, Kina je pomogla Saudijskoj Arabiji da izgradi sopstvene balističke rakete, konsultovala se o nuklearnom programu i počela da ulaže u projekte kao što je Neom, novi futuristički grad. Saudijska Arabija je pozvala kineskog predsednika Si Đinpinga u posetu kasnije ove godine.

U međuvremenu, saudijski odnosi sa SAD su se pogoršali pod vođstvom predsednika Bajdena.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džek

    21. mart 2022 | 20:39

    Klupko se polako odmotava

  • Праведник

    22. mart 2022 | 08:15

    Само нека Руси машу црвеном марамом испред носа Америма. Неће ни схватити а долар ће бити избачен са Азијског континента, што ће коначно уништити хегемонију Америке. Чисто саберите који континент вуче највећу популацију ...

  • Гаргамел

    21. mart 2022 | 19:48

    То је амерички план, да Кина купује нафту од Арапа а не од РФ!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>