• 0
 ≫ 

Rešeno više od 3.000 pritužbi građana, sačuvano 60 miliona dinara: Najviše žalbi na kredite i kartice

 ≫ 

Najveći broj pritužbi se odnosio na banke, 3.402, na davaoce finansijskog lizinga i platne institucije po devet i na institucije elektronskog novca jedna

  • 0
banka, kredit, prazan novčanik Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) je u prethodne tri godine rešila 3.421 pritužbu korisnika finansijskih usluga, od čega je 929, odnosno 27,2 odsto bilo osnovano i rešeno u korist klijenata, rečeno je na predstavljanju trogodišnjeg izveštaja o rezultatima rada NBS na polju zaštite korisnika finansijskih usluga.

Generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS Bojan Terzić je naveo da finansijski efekat koji su klijenti podnosioci pritužbi osetili iznosi oko 60 miliona dinara, i njima je novac ili vraćen ili im je dug umanjen.

Najveći broj pritužbi se odnosio na banke, 3.402, na davaoce finansijskog lizinga i platne institucije po devet i na institucije elektronskog novca jedna.

Kada je reč o bankama, najveći broj pritužbi klijenata odnosio se na kredite 47, 1 odsto, platne račune i usluge 31,9 odsto i platne kartice 16,4 odsto.

Objašnjavajući kako se pritužba podnosi Terzić je naveo da se prvo podnosi pismeni prigovor banci, sačeka se 15 dana i ako banka ne reši prigovor, podnosi se pritužba Narodnoj banci Srbije.

"Iako je NBS dat rok od tri meseca da postupi po pritužbi, mi smo trajanje ovog postupka sveli u proseku na mesec dana", rekao je on.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je istakla da iako možda ovaj sektor za neke nije važan, za NBS jeste a sve kako bi se zaštitili građani od finansijskih institucija koje su svakako jače od njih.

"Mi radimo u tišini i građani, našom krivicom ne znaju šta Narodna banka radi na tom planu i naša želja je da im približimo taj deo našeg rada", rekla je Tabaković.

Istakla je da Narodna banka Srbije deluje preventivno i da nije bilo jednostavno recimo početi kontrolu reklamiranja banaka.

"Nas nisu zanimali budžeti za reklamiranje, zanimala nas je istinitost informacija koja je data u reklami. Želeli smo da pokažemo da nismo ni na strani ni protiv banaka, već na strani zajedničkog interesa i fer odnosa koji treba da omogući i da postoji kreditna aktivnost ali i da banke posluju fer i sa profitom", navela je guverner NBS.

Jorgovanka Tabakovic Foto. Sava Radovanović/Tanjug

U zaštiti korisnika se trudimo da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo moguće negativne pojave.

Direktor Odeljenja u sektoru zaštite korisnika Kristina Buha je govoreći o oglašavanju finansijskih usluga i njenoj važnosti, navela da se korisnici za banku neretko opredeljuju na osnovu reklama.

"Zato je NBS 2019. godine donela poseban propis kojim je uređeno oglašavanje i kontrolišemo da li banke oglašavaju svoje proizvode na način koji je razumljiv korisnicima i da li njihove reklame mogu korisniku stvoriti pogrešan utisak", rekla je ona i navela nekoliko primera iz prakse, gde je NBS reagovala jer nisu zadovoljavali propisane standarde.

Među njima je i slučaj kada banka reklamira keš kredit i ističe kao izuzetno atraktivnu kamatnu stopu a u istoj reklami prikriva podatak da ta kamatna stopa važi samo za tačan iznos kredita i određeni period otplate.

"Reagovali smo i na slučaj reklamiranja kada banka preteranim isticanjem određenih svojstava finansijske usluge i prećutkivanjem drugih bitnih informacija iskrivi sliku o povoljnostima usluge koju nudi. Tako je recimo kada u oglasu za kredit banka ističe iznos kredita i mesečne rate a sasvim izostavi podatak o efektivnoj kamatnoj stopi", istakla je Buha.

Kao loš primer navela je i reklamiranje promotivnih ponuda za nove klijente kada uslovi važe ograničeno vreme a to se nigde u oglasnoj poruci ne naznači, pa ljudi mesecima nakon toga odlaze u banku misleći da ti uslovi još važe.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>