• 5

Brisel odobrio Srbiji veće kvote za izvoz čelika u EU

Kada je reč o konkretnim kvotama, Srbiji je povećana specifična kvota za kategoriju 1

  • 5
čelik Foto: Freepik

- Verujemo da će srpske kompanije iz industrije čelika iskoristiti današnju uredbu Evropske komisije kojom su preraspodeljene kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju, koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, a Srbiji povećane kvote za izvoz pojedinih vrsta čelika - izjavio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS), Bojan Stanić.

- Verujemo da će naše kompanije, koje su ujedno i veliki izvoznici, iskoristiti ovu promenu EU regulative. Neophodno je podsetiti da je čelična industrija Srbije već nekoliko godina ograničena EU kvotama na uvoz čelika, iako postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU - rekao je Stanić, a saopštila Privredna komora.

Kada je reč o konkretnim kvotama, Srbiji je povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok su za kategorije 3A, 3B, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25B, 26, 27 i 28 povećane rezidualne kvote koje naša zemlja može da koristi, navode iz Privredne komore, i dodaju da se tekst cele uredbe nalazi na sajtu PKS.

Evropska komisija je ovu uredbu donela nakon odluke o zabrani uvoza čelika iz Rusije i Belorusije na tržište Evropske Unije.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>