• 3
 ≫ 

Beč "priskače" u pomoć zbog cena energenata: Ovoliko iznosi jednokratna isplata građanima

 ≫ 

Paušal za troškove energije će obezbediti jednokratnu isplatu od 200 evra za 262.000 građana

  • 3
beč Beč / Foto: Anna Hunko

Finansijsko opterećenje bečkih domaćinstava je poraslo usled povećanja cena energenata u Austriji.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, nedavno je predstavio paket mera za pomoći građanima u vrednosti od 124,3 miliona evra.

Paket se sastoji iz tri komponente: paušal za troškove energije (1) u visini od 50 miliona evra namenjen socijalno ugroženim i građanima sa niskim prihodima; energetske podrške (2) u iznosu od 26 miliona evra; i od subvencije za izgradnju održivih oblika energije u novim zgradama i renoviranja zgrada (3) u vrednosti od 48,3 miliona evra.

Paušal za troškove energije će obezbediti jednokratnu isplatu od 200 evra za 262.000 građana. Pomoć će biti isplaćena u drugom kvartalu 2022, bez podnošenja prijave.

Energetska podrška se odnosi na građane koji su posebno pogođeni energetskim siromaštvom ili kasne sa izmirivanjem svojih dugovanja. Ova podrška će se proširiti i na srednji sloj stanovništva koji je sve više pogođen poskupljenjima.

Prema aktuelnim podacima, u pitanju je oko 200.000 domaćinstava.

Treća stavka u paketu mera obuhvata sanaciju starih zgrada, izgradnju energetski efikasnih zgrada i ekološki održivih postrojenja, kao što su fotonaponski sistemi i zelene elektrane.

- Za prosečno bečko domaćinstvo poskupljenje energije bi moglo da iznosi oko 500 evra godišnje. Cene struje i gasa su dostigle astronomske visine. Austrijski indeks cene gasa se povećao više od pet puta u prethodnoj godini, a dalji razvoj situacije je nepredvidiv usled rata u Ukrajini. Sa ovim paketom mera reagujemo brzo, socijalno i tačno gde treba - izjavio je Ludvig.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>