• 1
 ≫ 

FED podigao kamatnu stopu, prvi put od 2018. godine

 ≫ 

Džerom Pauel je nagovestio da bi smanjenje bilansa stanja moglo da počne u maju, kada se očekuje još jedno podizanje kamate

  • 1
FED - Federalne rezerve FED / Foto: Shutterstock

Američke Federalne rezerve (FED) povećale su referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena ili za 25 baznih poena na raspon od 0,25 do 0,5 posto.

To je prvo povećanje kamate američke centralne banke od decembra 2018. i prvi put da je kamata podignuta sa nivoa od skoro nula, na koji je bila spuštena pre tačno dve godine, u martu 2020.

Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji odlučuje o monetarnoj politici SAD, najavio je još šest podizanja stope do nivoa od 1,9 procenata, prenosi CNBC.

To je za ceo procentualni poen više nego što je najavljeno u decembru. FOMC, takođe, predviđa još tri povećanja u 2023. godini, a naredne godine nijedno.

Odluka o povećanju referentne kamate izglasana je uz samo jedan glas protiv. Predsednik filijale FED-a u Sent Luisu, Džejms Bulard, tražio je da se stopa poveća za 50 baznih poena.

FOMC je povodom bilansa stanja FED-a, od skoro 9,0 biliona dolara, koji se sastoji uglavnom od državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti kupljenih tokom poslednjih godina - najavio da će odluka o početku smanjenja nivoa bilansa biti doneta na sledećem sastanku.

Predsednik Američke centralne banke, Džerom Pauel, na konferenciji za novinare - posle dvodnevnog sastanka završenog sinoć - nagovestio je da bi smanjenje bilansa stanja moglo da počne u maju, kada se očekuje još jedno podizanje kamate.

Članovi FOMC-a su povećali prognozu inflacije. Sada očekuju da će bazna inflacija, iz koje su isključene cene hrane i energije, porasti na 4,1 odsto ove godine, dok su prošlog decembra predviđali 2,7 procenata.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. mart 2022 | 08:44

    VLASNICI FEDa, MMF ,MEDJUNARODNE BANKE I CITAVOG ZAPADA KROJE NAM SUDBINU I UVODE NOVU PODELU SVETA-HLADNI RAT !!! ISTORIJA SE PONAVLJA!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>