• 7

Top poznati brendovi koji ne mogu lako da napuste Rusiju: Ovo je jedan razlog

Burger King ima 800 otvorenih restorana u Rusiji, i za razliku od rivala Mekdonalds, nije uspeo da obustavi svoje poslovanje u ovoj državi

  • 7
China Burger King

Foto: Tanjug/AP

Invazija na Ukrajinu navela je mnoge zapadne brendove da izbegavaju Rusiju, tj. da obustave svoja poslovanja u toj zemlji.

Ali, neke kompanije i dalje imaju otvorene prodavnice u Rusiji i kažu da nisu u mogućnosti da ih zatvore. Marks and Spencer, Burger King i hotelske grupe Marriott i Accor - svrstavaju se među one koje su "ograničene" kompleksnim ugovorima o franšizi, i to ih sprečava da se povuku.

Firme su angažovale, odnosno "outsource-ovale preko trećih lica" ruska preduzeća i ne poseduju operacije koje nose njihovo ime. Zajedno, kompanije imaju skoro hiljadu otvorenih prodajnih mesta u Rusiji.

M&S ima 48 prodavnica, Burger King ima 800 otvorenih restorana, dok Marriott i Accor imaju 28 i 57 otvorenih hotela. BBC prenosi da su brendovi "zaključani" u legalnim ugovorima o franšizi, što im otežava uklanjanje svog imena sa glavnih ulica i iz tržnih centara u Rusiji.

Mnoge zapadne firme imaju takve sporazume decenijama. Na primer, prodavnicama Marks and Spencer upravlja turska kompanija FiBA, koja od 1999. drži prava na prodaju proizvoda tog trgovca širom istočne Evrope.

Ipak, maloprodajni gigant je rekao da je obustavio isporuke svoje robe FiBA, kao odgovor na rat.

U međuvremenu, vlasnik Burger Kinga, Restaurant Brands International, takođe je rekao za britanski servis da njegove restorane vode primaoci franšize. "Ovi dugogodišnji pravni sporazumi se ne mogu lako promeniti u doglednoj budućnosti", navode.

Ali, evo šta mogu da urade:

Accor, koji ima 57 brendiranih hotela u Rusiji i 3.500 zaposlenih tamo, obustavio je sva buduća otvaranja hotela i zaustavio usluge i distribuciju hotelima pogođenim sankcijama.

Rusija Ukrajina rat u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Burger King preusmerava svoj profit od franšiznih operacija u Rusiji na humanitarne napore.

Marriott i IHG Hotels & Resorts, od kojih svako ima po 28 hotela koji posluju u Rusiji pod svojim brendom, takođe su zaustavili razvoj hotela i investicije, i zatvorili svoje korporativne kancelarije - koje sami poseduju i tako imaju kontrolu - u Moskvi.

M&S je obećao više od 1,5 miliona funti za podršku izbeglicama i donira 20.000 kaputa i termo opreme.

Podsećamo, nasuprot njima, mnogo zapadnih kompanija je napustilo Rusiju od početka kriza u Ukrajini, a ovo je detaljan spisak.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    17. mart 2022 | 10:12

    Sankcije Rusiji nisu održive na duži period od par meseci, posle će da mole da se vrate na to tržište, ali neće biti isto, jer će njihova mesta zauzeti Ruske i Kineske,Brazilske,Turske...kompanije.Zaista ne polazim iz navijačkog stava, već logičkog ekonomskog.Većini kompanija iz EU Rusko tržište čini i do 50% od ukupnog profita, manje ili više, kojeg se sada odriču. Drugo Rusija će ih tužiti za nepoštovanje ugovora i još više ih oštetiti.Treće, recimo MC Donalds-a će preuzeti neka Ruska kompanija sa sličnim artiklima(što i nije neka umetnost napraviti),banke iz EU će zameniti Ruskim, Kineskim,Indijskim...Razvijaće još više sopstvenu proizvodnju i posle svega će Rusi izaći još jači, a EU mnogo slabija.Rusi resurse imaju, šta nemaju uvoziće iz ostatka sveta, takođe će i izvoziti tamo, a siguran sam da će i na tim tržištima da prave problem EU firmama i firmama iz SAD.Za to vreme će u EU da skoče(već je skočilo) troškovi života, a da se smanje prihodi.Videćemo, kako će biti, ali meni to ovako izgleda.

  • Vitex

    17. mart 2022 | 10:16

    Taj fras treba svugde zatvoriti svakako!

  • Nebojša

    17. mart 2022 | 10:23

    Vlasnik Burger Kinga je Voren Bafet

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>