• 0
 ≫ 

Za manje od tri nedelje šećer im poskupeo 15 odsto: U toku kontrola zbog "dogovaranja cena"

 ≫ 

U saopštenju je navedeno da će inspekcija obuhvatiti proizvođače, maloprodajne lance i posrednike u trgovini šećerom

  • 0
kafa, kafic, secer, devojka u kaficu kafeterija kapucino espreso late Foto: Shutterstock

Ruska Federalna antimonopolska služba (FAS) saopštila je danas da sprovodi kontrolu protiv kartelskog dogovaranja cena kod velikih proizvođača šećera, u svetlu naglog povećanja cena te namirnice i nedostatka ponude na tržištu.

Cene šećera u Rusiji su skočile za 12,8 odsto samo u protekloj nedelji, prema podacima federalne statističke službe Rostat, objavljenim u sredu, a od početka marta su povećane za skoro 15 procenata, prenosi Rojters.

Međugodišnja inflacija u Rusiji je u periodu od 5. do 11. marta ubrzala rast na 12,54 posto, na najviši nivo od kraja 2015. godine, prema podacima Ministarstva finansija, dok rublja slabi pod pritiskom događaja u Ukrajini i sankcija bez presedana protiv Moskve, koje podstiču rast cena.

"Nedovoljna ponuda šećera u prodavnicama, u nekoliko regiona, posledica je velike potražnje, koju podstiču nečasne proizvodne organizacije", saopštio je FAS. U saopštenju je navedeno da će inspekcija obuhvatiti proizvođače, maloprodajne lance i posrednike u trgovini šećerom.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>