• 0

Ukrajina i Moldavija se isključile sa ruske elektromreže

"Evropa deli zajedničke vrednosti i električnu energiju s Ukrajinom i Moldavijom"

  • 0
Energetika struja dalekovod EPS

Foto: Shutterstock

Opratori prenosnog sistema (TSO) kontinentalne Evrope pozitivno su odgovorili na zahtev Ukrajine i Moldavije za hitnu sinhronizaciju elektroenergetskih sitema ovih zemalja sa Evropom i od srede, 16. marta, počela je probna sinhronizacija Kontinentalnog evropskog elektroeneregetskog sistema sa sistemima ovih dveju zemalja, prenosi portal "Energija Balkana".

Navodi se da je ubrzanje projekta sinhronizacije počelo 2017. godine, a da je 24. februara, kada je počela vojna intervencija Rusije u Ukrajini, Ukrajina uspešno obavila testove izolacije od ruskog elektroenergetskog sistema za povezivanje njene električne mreže s mrežom EU.

"Energija Balkana" prenosi izjavu evropske komesarke za energetiku Kadri Simson za tursku agenciju Anadolu da je sinhronizacija važna faza u jačanju odnosa između EU i Ukrajine, da je Ukrajina sada deo Evrope u energetici i da će „EU nastaviti da podržava energetski sektor Ukrajine”.

Navodi se da je i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen na društvenim mrežama poručila da Evropa deli zajedničke vrednosti i električnu energiju s Ukrajinom i Moldavijom.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>