• 1
 ≫ 

Turska danas otvara najduži most između Evrope i Azije

 ≫ 

Most "Čanakale 1915" biće najduži viseći most na svetu, ukupne dužine 4.608 metara, sa rasponom između nosećih stubova od 2.023 metra

  • 1
Most, turska

Foot: Tanjug/AP

U Turskoj će danas biti zvanično otvoren most "Čanakale 1915" nad morezom Dardaneli, koji u dužini od 4,6 kilometara spaja Evropu i Aziju.

To je jedan od najdužih takvih mostova u svetu i najduži most između Evrope i Azije.

Most poznat i kao "ogrlica tesnaca Čanakale" svečano će otvoriti turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na 107. godišnjicu pomorske bitke u Čanakaleu, prenosi Anadolija.

To će, kako je navedeno, postati najduži viseći most srednjeg raspona na svetu. Most će skratiti vreme putovanja između Azije i Evrope na samo šest minuta, piše list Dejli sabah.

Navodi da putovanje trajektom između evropske i anadolijske (azijske) strane Dardanela traje otprilike 30 minuta, te da se prevoz trajektom ponekad otkazuje zbog olujnog vremena.

Pri tome se tokom sezone godišnjih odmora satima čeka u redu na ukrcavanje.

Most "Čanakale 1915" biće najduži viseći most na svetu, ukupne dužine 4.608 metara, sa rasponom između nosećih stubova od 2.023 metra, što je dužina koja simboliše 2023. godinu u kojoj se obeležava 100. godišnjica od osnivanja Republike Turske, koju je utemeljio "otac nacije" Kemal Ataturk.

Turska Most Čanakale

Foto: Tanjug/AP

Piloni, oblikovani kao artiljerijske granate u čast Galipoljske bitke, visoki su 318 metara i obojeni crveno-belo, odnosno u bojama turske zastave.

Izgradnja je počela u martu 2018. i projekat je koštao ukupno 3,1 milijardu evra, 100 miliona evra više od plana, zbog uticaja pandemije i rasta cena materijala

Procenjuje se da će završetak ovog projekta smanjiti trajektni saobraćaj, posebno tokom letnjih meseci i državnih praznika, i postati alternativna ruta za prevoz od Istanbula i Trakije do regiona Marmara i Egejskog mora.

Pored smanjenja vremena putovanja, projekat će obezbediti integraciju luka u regionima Mramornog i Egejskog mora u sve transportne sisteme.

Ovaj megaprojekat, koji je realizovao konzorcijum južnokorejskih i turskih kompanija, biće četvrti most u Turskoj i peta saobraćajnica koja povezuje Aziju i Evropu, posle Mosta mučenika 15. jul, mosta Fatih Sultan Mehmet, mosta Javuz Sultan Selim, te Železničkog tunela Marmaraj i Evroazijskog tunela, navodi Dejli sabah.

Video: Predsednik Srbije u poseti Turskoj: Dočekan uz najviše državne počasti

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>