• 11

I ovi radnici brinu o našoj deci, a plata im je već 10 godina manja od 35.000 RSD: Kako je došlo do apsurda?

"Nemamo dinar više tolike godine. Imam manju platu nego kada sam počela da radim, jer su mi skinuli minimuli rad", priča naša sagovornica, magacioner u vrtiću

  • 11
Vrtić

Foto: Shutterstock

Deca su naše najveće blago, a to blago često čuvaju u vrtićima, i to dobar deo dana. Svaka čast vaspitačicama, svoj posao obavljaju savesno, ali one u tom poslu nisu same. A na njihove pomoćnike se zaboravlja. Reč je o radnicima koji su tehničko osoblje, odnosno magacioneri, kuvari, vozači, majstori...

Svi oni rade u vrtićima, bez njih te ustanove ne bi funkcionisale, a baš, oni imaju najmanje plate. Štaviše, njima se zarada kako nam svedoče, nije pomerala poslednjih deset godina, uprkos tome što je posla sve više, što cu cene skočile, i što se njihovim kolegama odnosno vaspitačima, i onima koji brinu o zdravlju dece, plata linerano povećavala u skladu sa procentom u javnom sektoru (što je gotovo svake godine).

Lepo je što su naročito za vreme korona krize, mnogi zaposleni u predškolskim ustanovama dobili i nagrade ili bonuse, ali opet, zaobiđen je ovaj sektor o kojem govorimo, a koji vapi za pomoć.

Neretko, taj posao obavljaju i oni koji su već na izmaku snage ili godina, a motiva kažu nam, sve je manje.

Sagovornica Telegraf Biznisa S.M. radi od 2009. godine u jednom državnom vrtiću u Zemunu. Svedoči da su sve predškolske ustanove na teritoriji Beograda imale povećanje plate za sve ove godine, a njima, sa četvrtom stručnom spremom, koji imaju isit broj bodova, plata je ostala ista.

"Ako ne ranije, od 2013. godine, svi su podigli plate, jedino tehnička služba nije jer je stavljena zabrana na korektivni koeeficijent što znači da je nama od 2013. niska plata. Nemamo dinar više tolike godine. Ne znam kako je u unutrašnjosti zemlje, ali trenutno je ovako u prestonici. Naši sindikati ne mogu ništa da reše. Imam manju platu nego kada sam počela da radim, jer su mi skinuli minimuli rad u međuvremenu", priča naša sagovornica.

Dodatno, njoj su na punu platu od 10 odsto izgubili još dest, a kada su vraćali, nisu vratili na ukupnu platu, već na zaostatak. Praktično, zbog toga, navodi nam, ima manju platu sada nego pre desetak godina. Preciznije, do 35. 000 dinara, govori ona.

"Da i je normalno da je taj koeficijent takav toliko godina? Raste plata i ovima koji su na minimalcu, oni su te 2013. imali oko 20.000, sad već imaju 35, a mi smo i dalje na istom, a obim posla se povećava", kaže ona.

Na tim poslovima dalje kaže ona, uglavnom rade  žene.  Za vreme korone bilo je izazovnije, veći je i broj dece, a uvedeni su dodatni poslovi.

"Kao magacioner, moram i da čistim, da primam robu kao da radim u računovodstvu. To je odgovornost, papirologoja... jednostavno sve više obaveza" kaže nam S. M.

Podsetimo, sada i kada su ukinute korona mere, oni rade veći posao, jer su ostale mere dezinfekcije i sl.

Kako se obračunava njihova plata, šta kažu nadležni?

Pitali smo Ministarstvo prosvete, kao i Grad Beograd, kakva je trenutna situacija, odnosno, kako se obračunava plata zaposlenih u ovom sektoru:

"Grad Beograd obezbeđuje sredstva za isplatu zarada zaposlenima u predškolskim ustanovama u skladu sa Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu platu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je isti za celu Srbiju", kažu za naš porta iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu

Osim toga, ističu nam Grad Beograd svake godine uvećava osnovicu za plate zaposlenih u predškolskim ustanovama u Beogradu za 6 odsto što znači da je plata zaposlenih u beogradskim predškolskim ustanovama za toliko veća u odnosu na ustanove u drugim gradovima.

Vrtić, korona virus, vaspitačica, maske

Foto: Shutterstock

S druge strane, u Ministarstvu prosvete, odnosno Sektoru za predškolsko vaspitanje, navode nam sledeće:

"U skladu sa propisima u obrazovanju, sredstva za plate, naknade i druga primanja, socijalne doprinose na teret poslodavca, otpremnine, kao i pomoć zaposlenima u javnim predškolskim ustanovama obezbeđuju se u budžetu jedinice lokalne samouprave, koja je osnivač predškolske ustanove. Koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama utvrđeni su Uredbom Vlade RS, koja se donosi na osnovu propisa kojima se uređuju plate u državnim organima i javnim službama te nije u delokrugu ovog ministarstva", rekli su nam oni.

Ovog vikenda, prema našim informacijama, zaposleni u javnim predškolskim ustanovama, pridružuju se prosvetarima koji će da protestuju i traže bolji materijalni status.

Podsetimo, predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije okupili su se ispred Ministarstva prosvete kako bi još jednom zahtevali bolji materijalni položaj zaposlenih u prosveti, koji je, kažu, za 10.000 dinara ispod republičkog proseka.

Takođe, članovi Unije stupili su  i u štrajk od 30 minuta u 809 škola.

Kažu da će ponovo štrajkovati i organizovati okupljanja u više gradova, a ukoliko se ne dođe do rešenja, dodaju da će čekati novu vladu.

Video: Slavko Gak: U beogradskim vrtićima u februaru oko 640 kovidom zaražene dece

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rocky

    19. mart 2022 | 14:28

    Puna podrška radnicima predskolske ustanove.

  • Djina

    19. mart 2022 | 16:04

    Ovo važi i za tehničko osoblje i u školama. U vrtićima i školama te žene ginu od rintanja, podovi, tepisi, WC, hodnici, prozori, dvorišta. Sramotno male plate. Uvek su imale oko 50% plate vaspitača ili nastavnika. Njihove penzije da ne pominjem, oko 20 hiljada. Apsolutna podrška tim ljudima!

  • Wampirko007

    19. mart 2022 | 15:09

    Radio sam tri godine do skoro u kuhinji u jednom državnom vrtiću. I sve je super i sve je extra. Spremao užinu i doručak za 1000-1700 dece. Za minimalnu zaradu. Nigde logike...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>