• 0

Vučić sa predstavnicima MMF-a: "Razmatramo nove mere zbog cena i inflacije"

"Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP-a"

  • 0
Aleksandar Vučić, Jan Kejs Martejn šef delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda

Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji predvodi šef Misije Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o aktuelnim makroekonomskim očekivanjima i kretanjima u regionalnom i međunarodnom okruženju, kao i o rezultatima druge revizije tekućeg savetodavnog aranžmana Srbije sa MMF-om, navode iz kabineta predsednika.

Vučić je istakao da glavni cilj Srbije ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti, budući da je Srbija dugogodišnjom odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom stekla reputaciju fiskalno stabilne države.

„Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP-a kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima“, naglasio je Vučić i dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predviđene projekcije stope rasta.

Kako se navodi, predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni, ocenivši da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima.

 

„Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom KOVID-19, spremno dočekala i aktuelne izazove i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina“, istakao je Vučić i dodao da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.

Video: Vučić: Vest iz Bugarske me pogodila kao grom iz vedra neba

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>