• 2
 ≫ 

Sigurno snabdevanje gasom preko Bugarske: Sijarto tvrdi da nema poteškoća

 ≫ 

Sijarto je rekao da nema problema ni sa snabdevanjem naftom preko naftovoda "Prijateljstvo"

  • 2
Evropa Rusija gas

Foto: Shutterstock

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto rekao je da nema Mađarska nema poteškoće u snabdevanju gasom preko Bugarske.

"Razgovarao sam sa predstavnicima ''Gasproma'' i bugarskim kolegom. ''Gasprom'' je isplatio Bugarskoj tranzitnu taksu za gas, nema spora između ''Gasproma'' i Bugarske oko transporta gasa, tako je snabdevanje Mađarske gasom i dalje sigurno", rekao je Sijarto.

Naveo je da svakodnevno preko Turske, Bugarske i Srbije do Mađarske neometano stiže 10 miliona kubnih metara prirodnog gasa, onako kako je to predviđeno ugovorom sa ruskim snabdevačem, prenosi RTS.

Dodao je i da iz Rusije stiže prirodni gas i iz pravca Austrije (14 miliona kubnih metara dnevno) i Slovačke (6-9 miliona kubnih metara dnevno).

Sijarto je rekao da nema problema ni sa snabdevanjem naftom preko naftovoda "Prijateljstvo" kojim se u Mađarsku iz Rusije isporučuje između 19.000 i 20.000 tona goriva dnevno.

On je ponovio da Mađarska neće usvojiti nikakve restriktivne mere, odnosno sankcije u energetskom sektoru, koje bi ugrozile sigurnost snabdevanja energentima Mađarske ili bilo koje druge evropske zemlje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>