• 1

Kako su se kotirale svetske valute ove nedelje: Da li je dolar iznenadio?

Nakon dvonedeljnog rasta, dolar je u sedmici koja je na izmaku - oslabio, jer su odluke centralne banke Amerike, u cilju suzbijanja inflacije, bile u skladu sa očekivanjima ulagača

  • 1
Dolar dolari novac pare devize finansije Foto: Tanjug/AP

Na kraju ove martovske sedmice možemo da konstatujemo da je u proteklih šest dana vrednost dolara prema korpi svetskih valuta - pala, nakon odluke FED-a o povećanju kamatnih stopa.

Dodaje se da je američki dolar ojačao prema japanskoj, a oslabio prema evropskim valutama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti "zelenih novčanica" prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta - pao je prošle nedelje 0,9 posto, na 98,19 bodova.

Tako je skliznuo sa najviših nivoa u poslednjih godinu i po dana. Američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cena evra skočila 1,3 posto, na 1,1050 dolara.

Nakon dvonedeljnog rasta, dolar je u sedmici koja je na izmaku - oslabio, jer su odluke centralne banke Amerike, u cilju suzbijanja inflacije, bile u skladu sa očekivanjima ulagača.

FED je povećao kamate, a smanjio procenu rasta BDP-a. Predsednik Banke, Džerom Pauel, rekao je na konferenciji za medije da je "američka privreda dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata i održi sadašnji snažan trend rasta zapošljavanja i plata".

Zbog visoke inflacije, ali i posledica koje donosi rat u Ukrajini, FED je smanjio procene rasta privrede u ovoj godini s prethodnih 4 na 2,8 posto.

Istovremeno, valuta evrozone je ojačala, dok su oslabile valute koje se smatraju sigurnijim utočištem u neizvesnijim vremenima, poput japanskog jena.

Moskovska berza Foto: Vladimir Pesnya / Sputnik / Profimedia

Taj novac je pod pritiskom i zato što je Japanska centralna banka na sednici, održanoj u petak, odlučila da nastavi sa sprovođenjem krajnje popustljive monetarne politike.

Podsećamo i da je Britanska centralna banka u četvrtak podigla ključnu kamatnu stopu, na trećoj sednici zaredom, za 0,25 postotnih bodova, na 0,75 posto. Mimo toga, Ruska centralna banka je najavila pad privrede.

"Ruska privreda ulazi u fazu velike strukturne transformacije, koju će pratiti privremen, ali neizbežan period povećane inflacije", navela je ta banka.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>