• 2

Kriza metala kojim Rusija snabdeva svet: Masovno se koristi za gradnju, a cena opet skače

Ovoga puta, skok cene je uzrokovan odlukom iz Kanbere

  • 2
Kuća

Foto: Shutterstock

Cena aluminijuma je skočila jutros zbog odluke Australije da zabrani izvoz glinice u Rusiju, što ugrožava proizvodnju moskovskog aluminijumskog giganta Rusal.

Rudarska kompanija Rio Tinto, operater zajedničkog preduzeća Kvinslend Aluminijum koje je osnovala s Rusalom, saopštila je da će se pridržavati svih odluka Kanbere, te da je u procesu prekida poslovnih odnosa sa ruskim partnerom nakon napada Moskve na Ukrajinu, izveštava Blumberg.

Rusal ima 20 posto udela u zajedničkom preduzeću Kvinslend.

Australijski premijer, Skot Morison, izjavio je da brod koji treba da pristane ove nedelje radi utovara tereta glinice za Rusiju - ključnog elementa koji se koristi u proizvodnji aluminijuma - neće biti utovaren, objavljujući odluku o embargu na izvoz rude aluminijuma, uključujući boksit.

Australija, inače, isporučuje skoro 20 posto glinice u Rusiju.

Cena aluminijuma je na jutrošnjem trgovanju na Londonskoj berzi metala (LME) skočila čak 5,1 odsto na 3.554 dolara po toni. Od početka ove godine, aluminijum je poskupeo za oko 27 procenata, a podsećamo vas i na naš tekst o kretanju cena berzanskih metala.

- Ono što se malo ima u vidu, a u kontekstu ponašanja korporacija, jeste cena berzanskih metala. Nikl i aluminijum, kao i bakar. Njihove cene, umesto što su krenule polako da padaju i da se smiruju, drastično će da porastu. Kad kažem drastično, mislim u odnosu na nivo pre pandemije - rekao je za Telegraf Biznis ekonomista Đorđe Đukić, u februaru.

Zalihe aluminijuma, koji se koristi u gotovo svim industrijama, počev od proizvonje limenki do delova za avione i prozorskih okvira, bile su na izmaku i pre nego što je rat u Evropi izazvao haos na globalnim tržištima robe.

Aktuelni razvoj događaja posle australijske odluke preti da pojača inflatorni pritisak na globalnu ekonomiju. Rusija je, treba imati u vidu, ključni snabdevač aluminijumom brojnih zemalja, uključujući Tursku, Kinu i Japan.

aluminijum

Aluminijum / Foto: Pixabay

Iz Rusala su saopštili da procenjuju uticaj koji će embargo Kanbere imati na proizvodnju. Akcije ruske kompanije su se stropoštale danas za 8,9 odsto na berzi u Hongkongu nakon vesti iz Australije.

Aluminijum je posebno bitan, jer je to materijal sa širokom primenom. Karakterišu ga velika nosivost u odnosu na malu težinu, otpornost na koroziju i prijemčiv izgled. Jedini je laki metal koji je našao svoje mesto u građevinarstvu i ujedno se najviše koristi, posle čelika.

Najčešće se upotrebljava za izradu konstruktivnih elemenata, elemenata fasada, krovova i zidova, kod vrata i prozora, stepenica, rukohvata i tome slično.

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Er

    21. mart 2022 | 11:48

    Ovi na zapadu su budale. Sami sebi pucaju u nogu.

  • Milorad Vujicic

    21. mart 2022 | 15:39

    Stalno je tako.Tako i sa Kinom rade. Sve im neko drugi kriv sto sami skuvaju.Gubimo iz godine u godinu zato sto se pomaze americi da ne dokuce dno.Amerika jedino u tom pravcu ide supersonicno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>