• 0

Putinov prijatelj se povlači iz Novateka? Rus trpi američke sankcije već osam godina

Iz Novateka, najveće ruskog privatnog proizvođača prirodnog gasa, nisu saopštili razloge Timčenkove ostavke

  • 0
Gennady Timchenko

Genadij Timčenko / Foto: Profimedia/TASS/Yegor Aleyev

Genadij Timčenko, dugogodišnji saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, podneo je danas ostavku na mesto u Upravnom odboru kompanije za proizvodnju gasa Novatek, nakon što se našao na meti sankcija zbog ruske vojne kampanje u Ukrajini, javlja Rojters.

Iz Novateka, najveće ruskog privatnog proizvođača prirodnog gasa, nisu saopštili razloge Timčenkove ostavke, koji je u bordu direktora bio od 2009. godine, a zastupnik ovog ruskog milijardera je odbio da komentariše.

Evropska unija i Britanija su prošlog meseca uvele sankcije Timčenku i drugim ruskim bogatašima, uz obrazloženje da su povezani sa Putinom.

Timčenko, koji se od od pripajanja Krima Rusiji 2014. godine nalazi na američkoj listi sankcija, bio je šesti najbogatiji Rus prošle godine sa neto vrednošću od 22 milijarde dolara, prema magazinu Forbs.

Ovaj biznismen, koji je takođe član Upravnog odbora kompanije Sibur, koja proizvodi petrohemijske proizvode, bio je suosnivač švajcarske firme za trgovinu naftom Gunvor. Timčenko je prodao udeo u Gunvoru 2014, nakon što su SAD uvele sankcije protiv njega.

Podsećamo, Timčenko predvodi listu milijardera čije je bogatstvo palo, pa mu je finansijsko stanje za skoro trećinu manje u odnosu na 1. januar, prema Blumbegovom indeksu milijardera.

Timčenko (69), sin bivšeg sovjetskog vojnog oficira, koji je postao prijatelj sa Putinom početkom devedesetih, sada ima bogatstvo od oko 15,8 milijardi dolara, a većinu novca stekao je od udela upravo u Novateku.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>