• 4

Šta bi mogao biti okidač za energetski embargo u Evropi? Lagard iznela jasan stav o FED-u

Šefica Evropske centralne banke je rekla da dve ekonomije, američka i evropska, doživljavaju drugačije efekte rata u Ukrajini

  • 4
Christine Lagarde,  Kristin Lagard Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

- Monetarne politike dveju najvećih svetskih centralnih banaka, američkih Federalnih rezevi (FED) i Evropske centralne banke (ECB) - ostaće divergentne u doglednoj budućnosti, pošto rat u Ukrajini ima veoma različite efekte na njihove ekonomije - izjavila je danas predsednica ECB, Kristin Lagard.

Kako je dalje navela, "pozicije te dve ekonomije u ekonomskom ciklusu su se razlikovale čak i pre rata u Ukrajini".

- Iz geografskih razloga, Evropa je mnogo izloženija (uticaju rata) od SAD - rekla je Lagard na jednoj finansijskoj konferenciji, prenosi Rojters. Ona je dodala da je američka privreda, za razliku od evropske, manje oslonjena na uvoz robe i da će stoga njena privreda biti manje pogođena ratom, zbog čega sinhronizacija monetarnih politika dve centralne banke nije moguća.

Federalne rezerve su podigle kamatne stope prošle nedelje i nagovestile seriju daljih povećanja, samo nekoliko dana nakon što je ECB saopštila da neće žuriti sa podizanjem svoje rekordno niske kamate, čak ni tokom povlačenja svog programa podsticaja.

Skok cena energije već je gurnuo inflaciju u evrozoni na rekordnih 5,9 odsto prošlog meseca, pri čemu bi stopa mogla da dostigne 7,0 procenata narednih meseci, što je znatno iznad cilja ECB od 2,0 posto.

A povodom energenata, oglasio se i holandski premijer, Mark Rute, koji je rekao da su "zemlje Evropske unije i dalje u velikoj meri zavisne od ruske nafte i gasa u snabdevanju energijom, te da se to jednostavno ne može prekinuti u kratkom roku".

- Veliki broj rafinerija u istočnom i zapadnom delu Evrope i dalje u potpunosti zavisi od ruske nafte, a još gore je sa zavisnošću od gasa - rekao je Rute novinarima posle sastanka sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom u Viljnusu, prenosi Rojters.

Holanđanin je dalje naveo da "ta zavisnost mora da se smanji, i da to treba učiniti što je pre moguće, ali ne i preko noći".

Diplomate kažu da bi eventualni ruski napad hemijskim oružjem u Ukrajini ili teško bombardovanje glavnog grada Kijeva mogli da budu okidač za energetski embargo.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    21. mart 2022 | 15:52

    To je ona veštica, što je 3 meseca pre izbijanja korone izjavila da su penzioni fondovi preopterećeni i da se mora nešto preduzeti po tom pitanju. I poduzeše koronu, ali im se ona otela kontroli kao i sida.

  • Zoran

    22. mart 2022 | 02:32

    Nisam neki ekonomista ali nesposobnije i nestrucnije lice nisam do sada video na celu jedne organizacije kao sto je ECB, Prvi su sa eksperimentom negativnih kamatnih stopa na duze staze i pored inflacije niti zeli,niti moze , niti zna sta da preduzme. Sa druge strane Erdogan i turci se polomise da obuzdaju inflaciju,takodje i FED ,a ova guska nista.Ravno joj odavde do Japana. Uvako nesto su Nemci radili 1939 a ova zena je ocigledno njihov naslednik. Novac bez pokrica,negativne stope u nedogled,podsticaji urusenoj nemackoj ekonomiji i sve tako do opstih gradjanski ratova.... Svaka cast na strucnosti ,zvanju i logickom razmisljanju. Oglasavam je direktnim krivcem za buduce socijalne nemire pracene raznoraznim sukobima na tlu Evrope.

  • zoran

    21. mart 2022 | 17:56

    Znaci gospodja je dala dozvolu Ukrajini da uradi to umjesto rusije, jer oni to uraditi nece, kao i da upotrebe biolosko oruzje koje su razvili sa amerikancima. Sada mi je sve jasno zasto je u evropi tolika akcija i pritisak na vakcinaciju, ali protiv cega i dali djeluje to ce se vidjeti. Bogatasi napustaju evropu, prvo rusi, a ko je slijedeci ce se vidjeti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>