• 8

Koliko je verovatno da nafta "ode" na 300 dolara? Ovo je poruka ruske vlade

Evropa ne može u potpunosti da se odrekne uvoza ruskih ugljovodonika, smatra Aleksandar Novak

  • 8
nafta, naftovod Foto: Pixabay

- Cena nafte bi mogla da poraste na 300 dolara po barelu, u slučaju zabrane ruskih isporuka, što je malo verovatan scenario - izjavio je potpredsednik ruske vlade, Aleksandar Novak.

Dalje je naveo: "U slučaju odbijanja naših isporuka, ja kažem da će cena nafte iznositi 300 dolara po barelu, dok neki drugi kažu 500 dolara", prenosi Tas s.

Prema njegovom mišljenju, Evropa ne može u potpunosti da se odrekne uvoza ruskih ugljovodonika, jer je u ovom trenutku nemoguće da nadoknadi rusku naftu.

Novak je takođe rekao da će Rusija, "ako ne bude drugog rešenja", diverzifikovati isporuke na azijska tržiša, koja beleže natprosečan rast.

Dodao je da je ruska vlada naložila da se razmotri treba li menjati sadašnju izvoznu carinu na naftu u okviru fiskalnog manevra.

- Već sam tražio da se preispita trenutna situacija, da se sagledaju sve dobre i loše strane da li treba da promenimo ili zadržimo sadašnji nivo izvozne carine na naftu. Pristup treba da bude veoma izbalansiran. Može doći do gubitaka u budžetu - rekao je Novak.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    21. mart 2022 | 16:53

    Ne mogu da shvatim, a znam da 60% evropske populacije misli isto, da samo zbog Američke diktature i njihovog dolara, Evropa upada u najveću krrizu posle drugog svetskog rata!!! Kina polako ali sigurno odbacuje dolar, i zamenjuje ga svojim "juanom" koji garantuje u zlatu, kao što je nekada bio dolar! Američki dolarski milijarderi već počinju da čupaju kosu i da prete Kini, ali Kina tiho ide napred gazeći dolar! Pojedine države su uništene zbog toga, kao što su Irak I Libija, a pokušali su Rusiju, Siriju, Iran i Kazakstan, zemlje bogate naftom, ali im je Putin pomutio sve planove, pa se sad dezinformacijama hvataju za sankcije kao davljenik za slamku!!!

  • Milka

    21. mart 2022 | 17:03

    Treba da bude 1000 dolara po barelu, pa će te posle toga poštovati ruku koja hrani ceo svet, u ovom slučaju rusku

  • Саша

    21. mart 2022 | 16:58

    Биће и 300 динара а не долара!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>