• 0
 ≫ 

"Da su to radili pre 10 godina, ne bi imali problem": Hotelijeri na Jadranu dižu plate, daju nagrade

 ≫ 

Poslodavci ne žele da im se ponovi prošla godina

  • 0
Hotelski kompleks, konobar Foto: Shutterstock, Freepik

Zbog velike neizvesnosti koja vlada u Evropi, usled rata u Ukrajini, rezervacije za letnju sezonu odvijaju se sporijim tempom, ipak, to ne znači da će sezona na Jadranu biti loša.

Štaviše, aktuelne svetske analize, iznete na berlinskom turističkom sajmu ITB, govore da je potražnja za letovanjem i putovanjima veća nego 2021. i 2020. godine.

Drugim rečima, turistički promet u Evropi bi ove godine mogao biti na 90% rekordne 2019. godine.

Najviše će putovati Nemci, Britanci, Amerikanci i Holanđani, dodaje se. U to veruju i hrvatski poslodavci i najveći hotelijeri koji primećuju da je zbog situacije na istoku buking usporen, ali da nema otkazivanja rezervacija.

Štaviše, počeli su ranije da zapošljavaju radnike, kako im se ne bi ponovio kolaps sa radnom snagom. Osim toga, podigli su zarade za 15 odsto, a za neka deficitarna zanimanja i do 50 procenata.

Marina Cvitić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji u najvećim turističkim kompanijama ima svoje podružnice, kaže da se pripremaju za sezonu kao da će ona biti "normalna", posebno za severni deo Jadrana, s obzirom na to da se radi o auto-destinacijama, piše Jutarnji list.

- Vezano za rat u Ukrajini, zasad niko nije preterano uznemiren što se tiče bukinga. Jeste došlo do usporavanja, ali nema otkazivanja rezervacija, i to je dobro. Očito je da će last minute rezervacije ove godine biti još izraženije - dodaje Cvitić.

Ističe i da "poslodavci ne žele da im se ponovi prošla godina, kada se zbog opreza pri zapošljavanju u špicu sezone desio haos". 

- Već samim pogledom na medije i društvene mreže vidljivo je da vlada pravi rat među kompanijama na tržištu rada. Svakih 15-ak dana kompanije se reklamiraju, ponavljaju uslove pod kojima će se radnici zapošljavati, cenu rada za ovu sezonu koju su prethodno dogovorili sa socijalnim partnerima. Iz toga se da zaključiti da još nisu osigurali dovoljan broj radnika za špic sezone. Iako su dogovorena povećanja plata, zbog uticaja inflacije koja je dosegnula rekordnih 6,3%, zarade neće bitno uticati na standard radnika.

Makarska, Dalmacija, Hrvatska, more, plaža Foto: Shutterstock

Cvitić dalje napominje da bi poslodavce u turizmu i ugostiteljstvu mogle koštati stare greške. Objašnjava da su, izuzev dve pandemijske godine, sve turističke kompanije ostvarivale veoma dobre rezultate, dobit u milionskim iznosima, te da su vlasnici kroz dividende "izvlačili" novac, da se ulagalo u podizanje kvaliteta objekata i u nove akvizicije.

- Za sve je bilo novca, samo za radnike nije bilo. A da ne govorimo da nekog većeg zapošljavanja na neodređeno vreme nije bilo uopšte. Naprotiv, broj stalno zaposlenih radnika samo se smanjivao - dodala je.

Aktuelni uslovi rada u sezoni na Jadranu

Osim promovisanih povećanja, ističe se da su maksimalni neoporezivi iznosi - predviđeni za nagrade - 5.000 kuna, a tu je i besplatna hrana, neoporeziva božićnica od 3.000 kuna i tzv. "dar u naravi" od 600 kuna, što se odnosi na darovanje zaposlenih robom ili uslugama.

- Da su se poslodavci tako odnosili prema radnicima 10-ak godina unazad, da su se zapošljavali radnici na neodređeno vreme kao sada, da su zapošljavali stalne sezonce kao i sada, da su ih nagrađivali i nakon odrađene sezone kao sada, danas tih problema ne bi imali - naglašava Marina Cvitić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Ipak, veruje da se neće ponoviti prošla sezona kada zbog manjka radnika neki hoteli i restorani nisu ni otvarali svoja vrata.

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>