• 7

Albanija u mraku: Zbog suše i skoka cene struje gase javnu rasvetu

Vlada očekuje da će ove godine u pokrivanje uvoza morati da uloži oko 550 miliona evra

  • 7
Energetska kriza Foto: Shutterstock

Albanija je naložila svim gradovima da, bude li potrebno, ugase svetla u javnim ustanovama i da isključe uličnu rasvetu zbog energetske krize koju su izazvali suša i nagli rast cena struje. Zbog nestašice vode državna elektroenergetska kompanija KESH zaustavila je u nedelju 11 od 13 turbina u hidroelektranama i prisiljena je da većinu potražnje za strujom podmiruje uvozom, prenosi Indeks.

Hidroelektrane već mesecima muku muče s oskudnim padavinama, a ionako teška situacija prerasla je prošle godine u krizu kada su cene struje upetorostručene, ne samo u Albaniji već i u drugim evropskim zemljama. Ruska invazija na Ukrajinu dodala je ulje na vatru i vlada je objavila da bi cene mogle porasti i do 1000 evra po megavat-satu.

- U sledeća dva dana neće biti kiše i stvari se samo pogoršavaju, zato se moramo oslanjati na uvoz - rekla je u nedelju ministrica energetike Belinda Baluku.

Padaju rezerve vode

- Od danas uvoz će biti veći od domaće proizvodnje, u ovom trenutku imamo samo dva generatora u pogonu na kaskadi reke Drine - navela je Baluku u videoporuci. KESH je objavio da su rezerve vode u njegova tri bazena na Drini dovoljne za samo 315 GWh, u odnosu na 1230 GWh u isto vreme prošle godine.

U sličnoj su situaciji i manje hidroelektrane u privatnom vlasništvu, koje čine oko 40 posto proizvodnje. Albanija je odbila da povisi cene struje za domaćinstva i pokriva troškove uvoza iz državnog proračuna.

Vlada očekuje da će ove godine u pokrivanje uvoza morati da uloži oko 550 miliona evra, iako neki stručnjaci smatraju da bi se cifra mogla popeti i do milijardu evra. Albanija pokušava da diverzifikuje proizvodnju struje izdavanjem dozvola vetroelektranama i fotonaponskim sistemima kako bi rešila problem potpune zavisnosti od struje iz hidroelektrana. Fosilna goriva uopšte ne koristi za proizvodnju struje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>