• 0
 ≫ 

Na točenje goriva čekaju satima: Intervenisala vojska, ovako sada izgledaju pumpe

 ≫ 

Odluka da se vojska rasporedi blizu benzinskih pumpi i punktova za snabdevanje kerozinom doneta je nakon što su tri starije osobe preminule čekajući u dugim redovima na benzinskim stanicama

  • 0
Šri Lanka Sri Lanka vojska benzinska pumpa Foto: Pradeep Dambarage/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šri Lanka je danas naredila vojnom vrhu da rasporedi vojnike na benzinskim pumpama širom zemlje, da bi pomogli oko distribucije goriva, jer su zbog naglog rasta cena ključnih sirovina i prateće nestašice - desetine hiljada ljudi napravili kilometarske kolone.

Satima se čeka u redu za točenje goriva.

Ostrvska država u Indijskom okeanu bori se sa deviznom krizom koja je dovela do devalvacije nacionalne valute, ugrozivši njenu sposobnost plaćanja osnovnih uvoznih proizvoda kao što su hrana, lekovi i gorivo, zbog čega se vlada u Kolombu obratila MMF-u, prenosi Rojters.

Odluka da se vojska rasporedi blizu benzinskih pumpi i punktova za snabdevanje kerozinom doneta je nakon što su tri starije osobe preminule čekajući u dugim redovima na benzinskim stanicama, rekli su zvaničnici.

- Najmanje po dva pripadnika vojske biće raspoređena na svakoj pumpi za gorivo - rekao je portparol vojske Nilanta Premaratne za Rojters, dodajući da će "vojnici pomoći oko organizacije distribucije goriva, ali neće biti uključeni u kontrolu mase".

Taj potez je odgovor na pritužbe vezane za gomilanje zaliha i neefikasnu distribuciju, rekao je portparol vlade Rameš Patirana. "Vojska će biti raspoređena da pomogne javnosti, a ne da ugrozi njihova ljudska prava", dodao je on.

Napetost zbog nestašice goriva dovela je do sporadičnog nasilja među ljudima koji se guraju da kupe gorivo i druge osnovne potrepštine. Policija je saopštila da je jedan muškarac izboden na smrt u ponedeljak tokom svađe sa vozačem trotočkaša, a prošle nedelje su tri starija muškarca umrla dok su čekali u redu da kupe gorivo na velikoj vrućini, navodi britanska agencija.

Video: Amerika kao Srbija devedesetih: Uhvatio čoveka kako mu krade gorivo iz rezervoara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>