• 0

Od jula prošle godine u Crnoj Gori ukradeno struje za 1,4 miliona evra

Iz CEDIS-a su saopštili da je oko 30 odsto obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje - krađa

  • 0
sijalica Foto: Pixabay

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) obračunao je u prethodnih šest meseci oko 9,3 miliona kilovatsati (kWh) neovlašćene potrošnje električne energije, čija je vrednost oko 1,1 milion evra.

Za period do momenta pravljenja novog preseka, računajući od prošlog jula, neovlašćeno je potrošeno struje za 1,4 miliona evra, a radi se o 11 miliona kWh (kilovatsati) takve potrošnje, pišu Vijesti.

Iz CEDIS-a su saopštili da je oko 30 odsto obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje - krađa, dok je oko 7,3 miliona kWh obračunato kao neovlašćena potrošnja kod samovoljno priključenih korisnika.

Iz kompanije su poručili da će akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije, koja je započeta u julu prošle godine, biti nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština. Crnogorski elektrodistributivni sistem je podneo 300 krivičnih prijava ove i prošle godine.

"Zakon o energetici zabranjuje neovlašćeno korišćenje električne energije i obavezuje CEDIS da ako utvrdi krađu, bez prethodnog upozorenja, obustavi isporuku električne energije korisniku", dodaju.

Najčešći oblici neovlašćene potrošnje koje uočavaju na terenu su mehaničke intervencije na brojilu, priključenje mimo brojila i "šokiranje" brojila. Da bi izašli na kraj s navedenim aktivnostima, pored terenskih obilazaka, vrše i stalni monitoring AMM sistema (sistem pametnih brojila), ističu dalje.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>