• 0

Zemlje koje su rekle "ne" kripto novcu: Da li ga vide kao pretnju?

Banka Tajlanda je više puta saopštila da ne podržava kriptovalute kao sredstvo plaćanja

  • 0
Zaliv Maja, Tajland, kriptovalute  kriza

Foto: Pixabay/suyashdixit, Shutterstock

Tajland je doneo propis o zabrani upotrebe digitalnih valuta, kao platežnog sredstva robe i usluga od 1. aprila, saopštio je tržišni regulator.

Taj potez dolazi nakon razgovora između Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i Banke Tajlanda (BOT) o potrebi da se regulišu aktivnosti operatora u sferi digitalne imovine, pri čemu je ocenjeno da bi te aktivnosti mogle da utiču na finansijsku stabilnost zemlje i ukupnu ekonomiju, navodi se u saopštenju SEC-a, prenosi Rojters.

Dodaje se da "operatori koji pružaju usluge u oblasti digitalne imovine moraju da usklade poslovanje s novim pravilima u roku od 30 dana od datuma stupanja na snagu".

Banka Tajlanda je više puta saopštila da ne podržava kriptovalute kao sredstvo plaćanja. Tržišni regulator u Indoneziji je u januaru takođe upozorio finansijske kompanije da ne nude i ne olakšavaju prodaju kriptovaluta, pošto je zabeležen eksplozivan rast njihove upotrebe.

Tajland je možda poslednja u nizu zemalja koje se protive kripto imovini, ali svakako nije jedina. Naime, neke države sveta su ili zabranile kripto ili uvele određene restrikcije, pri čemu centralne banke odavno apeluju i pozivaju vlade da uvedu norme.

Katar je uveo zabranu od januara 2020, centralna banka Kine je u septembru 2021. rekla da su bilo kakve kripto transakcije ilegalne i zabranjene, Turska je od prošlog aprila zabranila plaćanja kriptovalutama, uključujući bitkoin, direktno ili indirektno.

Mimo toga, kripto novac u Rusiji ima "legalan status", ali njegova upotreba nije dozvoljena u svrhu plaćanja. Civilni službenici ne mogu da ga poseduju kao imovinu.

Bitkoin Moskva

Fpoto: Shutterstock

Navodi se i da je Severna Makedonija jedina evropska zemlja koja je uvela totalnu zabranu kriptovaluta, što se odnosi na trošenje, trgovanje, investiranje. Banka Bangladeša je posedovanje kriptovaluta ili plaćanje njima proglasila ilegalnim, a slično razmišljaju Egipat, Maroko, Irak.

I tu nije kraj, više od 40 svetskih država je ili zabranilo kripto, ili uvelo restrikcije, a nasuprot tome - Američko ministarstvo finansija je nedavno objavilo detalje izvršne uredbe Džoa Bajdena, prema kojoj digitalna imovina i kripto tržište dobijaju podršku vlasti.

Video: Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>