• 66
 ≫ 

Putin menja uslove za isporuku gasa Evropi

 ≫ 

Plaćanje za isporuku gasa prebacuje se u rublje

  • 66
Vladimir Putin Moskva Rusija stadio Lužnjiki Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin je danas rekao da "nema smisla isporučivati robu iz Ruske Federacije u EU i primati robu u njihovoj valuti, te da će plaćanje gasa biti konvertovano u rublje".

- Doneta je odluka da se plaćanja za isporuku gasa Evropi što pre konvertuju u rublje - izjavio je ruski predsednik, prenosi ria.ru.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, a kao odgovor na to, zapadne zemlje su najavile velike sankcije Moskvi, pre svega u bankarskom sektoru i snabdevanju visokotehnološkim proizvodima.

Neki brendovi su najavili da će prestati sa radom u zemlji. Kremlj je ove mere nazvao "ekonomskim ratom", a nadležni su istakli spremnost za ovakav razvoj događaja i uverili da će nastaviti da ispunjavaju društvene obaveze.

Banka Rusije preduzima mere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu, dodaje se. Kako je ranije rekao premijer Mihail Mišustin, "vlada je pripremila plan za suzbijanje restriktivnih mera", koji obuhvata oko stotinu inicijativa.

Predsednik Rusije je juče potpisaoukaz kojim se proširuju ovlašćenja regionalnih vlasti u društveno-ekonomskoj sferi. Dokument ih takođe obavezuje da povećaju socijalna davanja, pruže ciljanu podršku građanima, obezbede stabilnost cena osnovnih dobara, kontrolišu situaciju na tržištu rada i smanje administrativne barijere za privatna preduzeća.

Putin je najavio i povećanje penzija, dnevnica i plata državnim službenicima.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komita

    23. mart 2022 | 13:38

    Tek sada sa ovim ce se stvarno zakuvati, posledice ovoga mogu da budu jako crne za sve strane. Ovaj sukob se nece tek tako okoncati. Amerika i NATO su ovaj sukob provocirali od 2014, kada se Rusija odlucila na ovaj korak nije bez duboke analize i mislim da ne namerava da stane. Ovo moze da proizvede svetske i ekonomske i vojne posledice. Neka nam je Bog u pomoci, zivela Srbija !!!

  • Zoran

    23. mart 2022 | 13:39

    Tako je Putine pokaži im ko je gazda 👏👏👏

  • Johan

    23. mart 2022 | 13:40

    Al car Putin zavrće uši Evropi,bolje uši nego gas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>