• 5

Šef austrijskog naftnog diva: "I dalje ćemo plaćati evrima, ne bismo ni smeli drugačije"

Alfred Štern se oglasio povodom vesti da Moskva za "neprijateljske" zemlje uvodi plaćanje gasa rubljama

  • 5
OMV pumpa Foto: Shutterstock

Moskva je juče izvestila da će ubuduće, kada je reč o "neprijateljskim" zemljama, gas koji se izvozi naplaćivati u rubljama.

Tim povodom se oglasio i generalni direktor naftnog diva OMV, Alfred Štern, i poručio da će "njegova kompanija i dalje plaćati evrima, a ne rubljama".

- Nemamo nikakvu drugačiju sporazumnu osnovu. Ne bih ni smeo da plaćam drugačije - rekao je u izjavi televiziji "Puls24". Štern dodaje da je pročitao vesti iz Moskve, i dodaje da OMV još niko nije nazvao.

- Imamo postojeće ugovore, i tamo je to tako dogovoreno. Sada ću sačekati da li će nam se neko obratiti - najavio je on.

Ministarka energetike, Leonore Gevesler, rekla je da se trenutno analizira koje su moguće posledice najave iz Rusije. "Polazimo od toga da bi mogući prelazak na rusku rublju imao posledice po Austriju koje je moguće kontrolisati", objasnila je ona.

Istovremeno je poručila da se "mora paziti da se time ne podrivaju sankcije EU protiv Rusije".

OMV Grupa je multinacionalka iz Austrije, sa sedištem u Beču, osnovana 1956. godine. Članice EU su se, inače, pre desetak dana dogovorile o četvrtom paketu sankcija Rusiji. Tada je objavljeno da se sankcijama Rusiji ukida status najpovlašćenije nacije u trgovini.

Takođe, mere treba da uključe zabranu uvoza ruskog čelika i gvožđa i zabranu izvoza luksuzne robe, uključujući automobile u vrednosti većoj od 50.000 evra, kao i zabranu investicija u naftne kompanije i sektor energetike, preneo je Rojters.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malp

    24. mart 2022 | 10:48

    Nece vise moci

  • SS

    24. mart 2022 | 11:57

    eeeee došlo do zida .. ne znate više ni sami jel hoćete sankcije ili ne ...a Ameri i Englezi vas samo pumpaju jer oni nisu ni uzimali ruski gas i naftu. Evropa mozga nema....lepo nemački ministar rekao jedite manje mesa a Nakon da se narod spremi za tačkice i redove za hranu.... Srećno

  • J...

    24. mart 2022 | 11:59

    Bilo nekad !!!a posto ne smes drugacije nece biti goriva!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>