• 33
 ≫ 

Vlada Srbije odobrila izvoz pšenice i kukuruza u Albaniju

 ≫ 

Reč je o 30.000 tona pšenice i nešto manje kukuruza

  • 33
Pšenica

Foto: Tanjug/Uprava carina

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Investicionog programa "Oporavak i razvoj", s obzirom na strateško opredeljenje Vlade za pružanje sistemske podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Realizacijom ovog programa, kroz podršku za nova investiciona ulaganja, biće obezbeđeni oporavak i razvoj privrednih subjekata u uslovima tokom i nakon pandemije, očuvanje zaposlenosti, podsticanje privrednog razvoja na principima održivog razvoja i unapređenje konkurentnosti kroz ulaganja u digitalizaciju i primenu novih tehnologija.

Pravo da konkurišu za sredstva iz ovog programa imaju privredni subjekti sa manje od 250 zaposlenih, sa punim radnim vremenom, kao i privredni subjekti srednje tržišne kapitalizacije ili Mid Cap, sa minimalno 250, a manje od 3.000 zaposlenih, takođe sa punim radnim vremenom, koji su u privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i drugim odgovarajućim registrima.

Sredstva za realizaciju Programa obezbeđena su iz kreditne linije Evropske investicione banke i iz sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije.

Odobren izvoz

Na sednici je usvojen i Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Albaniju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ovaj zaključak, kojim se omogućava realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana, ima za cilj kako obezbeđivanje prehrambene sigurnosti u Republici Srbiji, tako i uvažavanje neophodnosti regionalne saradnje i solidarnosti, kao osnove za buduće međusobno povezivanje i zajednički ekonomski razvoj.

Realizacija ugovora koje su privredna društva iz Republike Srbije sklopila sa svojim ino partnerima, a koji se odnose na izvoz merkantilne pšenice - neće izazvati poremećaje u funkcionisanju poljoprivredno-prehrambenog sektora naše zemlje i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu, dodaje se.

Vlada je danas donela i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve obavi naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti, rod 2022. godine. Tržištu će biti ponuđene domaće sertifikovane sorte semenske pšenice, uz bolju dostupnost domaćim proizvođačima za jesenju setvu.

Podsećamo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sinoć je rekao da Vlada danas treba da donese izuzetak od odluke o izvozu pšenice i da će 30.000 tona pšenice otići u Albaniju, kao i nešto manje količine kukuruza.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Um

    24. mart 2022 | 16:10

    Albanija zeli da napravi veliku Albaniju ujedinjujuci se sa Kosovom i onda daj da ih nahranimo, a deo zitarica zavrsi na Kosovu. Ima li ko u drzavi da da objašnjenje ovom jadnom narodu i ima li ko mozga?

  • Гаврило Принцип

    24. mart 2022 | 16:13

    Брука и срамота.

  • Hogar

    24. mart 2022 | 16:00

    Hranimo svoje neprijatelje....zasto.....sutry ce nam zabiti noz u ledja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>