• 4
 ≫ 

U Evropi "borba" za hleb: Cene skaču, a Austrija traži radnu snagu s Balkana

 ≫ 

Zbog ukrajinske krize, ne samo da manjka sezonskih radnika, već i žitarica, uljarica...

  • 4
hleb cena pecivo Foto: Unsplash/Aleks Marinkovic

Hleb i peciva će u Austriji poskupeti za do 20 odsto, najavljuje predstavnik austrijskih pekara Jozef Šrot.

- Poskupljuje brašno, a time i hleb, zemičke i sva peciva. U zavisnosti od proizvoda, računamo na skook cene između 10 i 20 odsto. Ne možemo drugačije - objasnio je Šrot za dnevnik "Esterajh". Rekao je da nisu samo sirovine osetno poskupele, već i energenti.

- Moram hleb da ispečem i onda i isporučim. I tu imamo troškove - naveo je Šrot.

Podsećamo, ova zemlja nedeljama unazad kuburi sa visokim cenama, ali i sa pšenicom, hlebom. Naime, kako smo pisali nedavno, jedini proizvođač hleba u konzervi u Austriji trenutno je izložen ogromnoj potražnji za svojim proizvodom, zbog straha od nestašica.

"Svaki dan dobijamo oko 300 narudžbenica građana, a uz to imamo i sporazume o snabdevanju prodavnica za preživljavanje. Svakog dana naši pogoni rade 16 sati", navela je pekara "Dajzer".

I poljoprivrednici u Nemačkoj upozoravaju da bi zbog rata u Ukrajini veoma brzo moglo doći do "eksplozije" cena prehrambenih namirnica. Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Šlezvig-Holštajna, Klaus-Peter Luht, rekao je za dnevnik "Bild" da bi hleb mogao uskoro koštati 10 evra.

U supermarketima se rast cena već oseća.

Takođe, u Italiji je dosta toga značajno poskupelo, pri čemu hleb u Milanu sada košta čak 8 evra.

Istovremeno, ministarka poljoprivrede Austrije, Elizabet Kestinger, očekuje da će ove godine doći do potpunog izostanka radne snage iz Ukrajine za žetvu u Austriji.

Naglasila je da zbog rata u Ukrajini Austrija ne može da računa na poljoprivrednu radnu snagu iz te zemlje. Zbog toga, ističe, pokušava da se nađe zamena na Zapadnom Balkanu.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>