• 16
 ≫ 

Lideri EU pozvali Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj kupovini gasa

 ≫ 

Čak 75 procenata globalnog tržišta gasa iz gasovoda se odnosi na evropsko tržiste i zato imamo ogromnu nabavnu moć. Zato ćemo iskoristiti zajedničku poziciju u pregovorima umesto da se međusobno nadmećemo i podižemo cene - poručila je predsednica Evorpske komisije Ursula fon der Lajen

  • 16
Gasovod Foto: Shutterstock

Lideri EU nakon celodnevne debate o pronalaženju zajedničkog pristupa obuzdavanju rastućih cena energije dogovorili su se da će raditi na dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa i vodonika kako bi smanjili cenu u pregovorima i poručili da će EU kupovna platforma biti otvorena i za zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Politika.

- Osnovni uzrok visokih cena električne energije nalazi se u visokim cenama gasa. Energetski miks u zemljama Evrope je različit, ali nam treba zajednički evropski pristup. Čak 75 procenata globalnog tržišta gasa iz gasovoda se odnosi na evropsko tržiste i zato imamo ogromnu nabavnu moć. Zato ćemo iskoristiti zajedničku poziciju u pregovorima umesto da se međusobno nadmećemo i podižemo cene - poručila je predsednica Evorpske komisije Ursula fon der Lajen.

U zaključcima Evropskog saveta navodi se da će se raditi na daljem poboljšanju i sinhronizaciji energetskih mreža, obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja za sve države članice, kao i na balansiranoj politici skladištenja gasa. Kao kratkoročne opcije za odgovor na skok cena energenata lideri u zaključcima pominju direktnu podrška potrošačima kroz vaučere, državnu pomoć za preduzeća, smanjenje oporezivanja (akcize i PDV), ali i mogućnost ograničenje cena.

U sadašnjem kontekstu veoma visokih cena električne energije, Evropska komisija kaže da je spremna da proceni kompatibilnost hitnih privremenih mera koje su tražile države članice, uključujući i ublažavanje uticaja cena fosilnih goriva u proizvodnji električne energije na čemu je insistirala Španija i druge zemlje Sredozemlja.

U pokušaju pronalaženja balansa između visokih cena energenata i odvajanja od Rusije kao ključnog snabdevača fosilnim gorivima, EU je sa SAD dogovorila dodatne isporuke prirodnog tečnog gasa koji bi u 2022. godini trebalo da iznosi 15 milijardi kubnih metara što će, prema rečima Lajen u "potpunosti zameniti količinu ruskog gasa do raja godine".

U narednim godinama EU računa na uvoz 50 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa iz SAD što će zameniti jednu trećinu ruskog izvoza gasa u Evropu.

Lideri EU zaključuju da će Unija nastaviti da se koordinira sa međunarodnim partnerima kako bi obezbedila adekvatno snabdevanje i ublažila rast cena energije.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brka bre

    26. mart 2022 | 11:57

    J..ove America od nje ce kupite gas nevalja vi iz Evrope bolje preko bare sramota za kompletnu EU pravi fasizam?

  • Zoro

    26. mart 2022 | 13:25

    Ova če da uništi Evropu. Nikada Nemci nisu imali gore političare!

  • Deni

    26. mart 2022 | 13:08

    Nista od vas jebivetri ja vise necu kupit, robu nasu domacu ili iz Kine i Turske, benzin iz Rusie, namestaj iz domace proizvodnje a hrana domaca i iz Madjarske. Bojkotujmo Americke marionete i sluge.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>