• 0

Google štedi basnoslovno zbog rada od kuće: Da li je to trajna strategija?

Mimo blagostanja zaposlenih, gigantu je sigurno važno i "poslovno blagostanje", odnosno očuvanje finansija, a ovaj pravac se pokazao kao efikasan za ostvarenje tog cilja

  • 0
Google office

Foto: Shutterstock

Moćna tehnološka kompanija već pune dve godine većinski radi na daljinu, što se pokazalo kao dobra strategija i sa finansijske strane.

Naime, iako većina firmi vraća radnike na posao, Google možda nema motiv da to uradi. I ne, nije to samo zbog blagostanja zaposlenih, tj. njihove želje da nastave rad od kuće/u hibridnom režimu.

"Los Anđeles Tajms" piše da Google godišnje uštedi čak 1 milijardu dolara zbog rada od kuće.

Sa ukidanjem ograničenja, sve više ljudi rezerviše putovanja i hotele onlajn, što je veoma dobro za Guglov biznis oglašavanja. Zaposleni u toj kompaniji, s druge strane, rade od kuće i ne putuju toliko na račun firme - a to je, navodi se, takođe dobro za poslovanje Gugla.

Tokom prvog kvartala, matična kompanija Alphabet Inc. uštedela je 268 miliona dolara na troškovima promocije kompanije, putovanja i zabave, u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, što je "pre svega rezultat kovida-19", navodi se u dokumentaciji kompanije.

Na godišnjem nivou, to bi bilo više od milijardu dolara. Alphabet je u svom godišnjem izveštaju ranije ove godine naveo da su troškovi oglašavanja i promocije pali za 1,4 milijarde dolara u 2020. pošto je kompanija smanjila potrošnju, pauzirala ili pomerila kampanje i promenila neke događaje u digitalne formate zbog pandemije.

Troškovi putovanja i zabave pali su za 371 milion dolara. Opreznost u vezi sa pandemijom omogućila je kompaniji da zadrži svoje marketinške i administrativne troškove na efektivnom nivou u prvom kvartalu, uprkos povećanju prihoda za 34%.

Google je poznat i po pogodnostima kao što su stolovi za masažu, ketering i korporativni odmori, koje su uticale na radnu kulturu u Silicijumskoj dolini. Kako većina osoblja sada radi na daljinu, automatski nema te beneficije još od marta 2020.

Google zaštita naloga

Foto: Shutterstock

Svakako, Google planira da vrati radnike u kancelariju kasnije ove godine. Glavna finansijska direktorka, Rut Porat, rekla je investitorima da kompanija planira "hibridni" model, koji će manje razmeštati osoblje nego ranije. Porat je takođe rekla da će Google nastaviti da ulaže u svoje nekretnine širom sveta.

Dakle, kako gigant ipak nema nameru da kaže "ne" kancelarijskom prostoru i računima vezanim za njega, malo je verovatno da će to učiniti i druge uspešne kompanije koje se ugledaju na poslovanje američke multinacionalke. Ono što je, svakako, više verovatno - jeste trajni prelazak na hibridni sistem rada.

Video: Napustio sopstvenu firmu da bi spasao sebe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>