• 0

Koriste stare telefone da stvore zlato: Ovo je proces

Možda niste znali, ali u prosečnom mobilnom telefonu nalazi se 0.04 grama zlata

  • 0
Stari mobilni telefoni, zlato

Foto: Shutterstock, Pixabay

Svake godine bacimo milione tona elektronskog otpada - stare kompjutere, mobilne telefone, televizore. A šta je svima njima, najpre, zajedničko?

To što imaju štampane ploče u sebi. Sada je britanska kompanija "Royal Mint" pronašla način da ih pretvori u zlato, koje planiraju da iskoriste za pravljenje komemorativnih kovanica.

E-otpad je, inače, godinama unazad sve veći problem, jer se neprestano gomila. Ali, za "Royal Mint", stare štampane ploče nisu smeće - već dragoceni resurs, piše BBC.

Hemijskim procesom se sadržaj unutar ploče pretvara u braon puder, a onda se to zagreva 30 minuta, na više od 1.000 stepeni. Rezultat je neverovatan - oblo, sjajno zlato.

Ideja je da se ovim putem reciklira 90 tona e-otpada nedeljno. Inače, možda niste znali, ali u prosečnom mobilnom telefonu nalazi se 0.04 grama zlata.

Vrednos te količine je do 2 britanske funte.

Globalno, na godišnjem nivou bude oko 50 miliona tona otpada, ali se reciklira svega 20%. Konkretno u UK, svaka osoba je odgovorna za 24 kilograma e-otpada godišnje, što je druga najviša stopa na svetu.

Video: Njegove ruke su jako skupe: Jednu frizuru pravi po 10 sati i naplati preko 100 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>