• 0

Od 1. aprila plaćena praksa za najbolje studente: Posao u Ministarstvu, Poreskoj...

U Ministarstvu finansija će sa praksom krenuti tri studenta, a u Poreskoj upravi jedan

  • 0
studenti, studentkinja, test, prijemni

Foto: Shutterstock

Od 1. aprila počinje plaćena praksa za najbolje studente u državnim organima i javnim službama.

Praksa će trajati do 30. juna, sa maksimalno 20 radnih sati u toku radne nedelje.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će ukupno 127 studenata početi sa praksom, koja je, kaže, jedan od načina da im država pomogne u profesionalnom usavršavanju i pronalasku posla.

"Vlada je usvojila zaključak kojim se daje saglasnost da se studentu, koji je upisan u jednu od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2021/2022. godini, na svakoj visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Srbija, a koji ostvari najbolji ukupan prosek zaključno sa poslednjim semestrom, obezbedi obavljanje studentske prakse u državnim organima, organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i u javnim službama", naveo je Mali.

Ukupno 127 studenata će početi sa studentskom praksom, od čega je 34 sa Univerziteta u Beogradu, 23 u Novom Sadu, 20 u Nišu, 10 u Kragujevcu, sedmoro u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i 33 sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Mali je istakao da su studenti sami odlučivali u kojim državnim organima žele da obavljaju studentsku praksu, kao i da su mogli da biraju između ministarstava, uprava u sastavu ministarstava, jedinica lokalnih vlasti, javnih preduzeća, ustanova i drugih korisnika javnih sredstava.

"U Ministarstvu finansija će sa praksom krenuti tri studenta, a u Poreskoj upravi jedan. Siguran sam da će steći značajno iskustvo i potrebno znanje koje će im pomoći u daljem školovanju i karijeri", rekao je Mali.

On je podsetio i na druge mere koje su dogovorene sa studentima kako bi se njihov položaj poboljšao, a među kojima su uvođenje studentske kartice, proširenje programa "Moja prva plata", veći broj budžetskih mesta na master studijama za određene kategorije studenata…

"Prethodnih meseci smo imali veoma intenzivne razgovore sa predstavnicima studentskih organizacija, jer smo želeli da čujemo šta je ono što studenti žele, šta im je potrebno, šta će im biti od koristi tokom studiranja, a šta će im pomoći za buduće zaposlenje. Jedan od rezultata tih razgovora jeste uvođenje studentske kartice koju bi studenti dobijali uz indeks. Ideja je da omogućimo studentima različite popuste - u brojnim prodavnicama, bioskopima, pozorištima, na sportskim manifestacijama", poručio je Mali.

Kada je reč o proširenju programa "Moja prva plata", ministar je rekao da je cilj da se on izmeni tako da obuhvati i studente završnih godina koji bi onda mogli da konkurišu za ponuđene poslove i budu izabrani od strane poslodavaca.

Takođe, kaže, planirano je uvođenje stipendija za socijalno ugrožene studente, kao i više budžetskih mesta na master studijama.

Mali je precizirao da će se po prvi put predvideti da se studenti master studija na strukovnim studijama finansiraju iz budžeta, kao i da na master akademskim studijama na fakultetima budu predviđena budžetska mesta za afirmativne mere (studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti…)

"Smatramo da su sve navedene mere dobre, da je to ono što studenti žele i da će im pomoći u unapređenju njihovog položaja, jer će imati priliku da steknu stručna znanja i iskustvo koje im može biti od velikog značaja prilikom budućeg zaposlenja i učiniti ih konkurentnijim na tržištu rada", rekao je Mali, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>