• 0

Bankari sada hrle u drugi grad: Da li su posledice Bregzita veće od očekivanih?

Transfer sredstava iz Londona u finansijska čvorišta u EU i dalje iznosi oko 1,7 biliona dolara

  • 0
Trijufalna kapija, Pariz, Francuska Foto: Pixabay/matthiasfr

Više od 7.000 zaposlenih u finansijskom sektoru premešteno je iz Londona u Evropsku uniju, kao rezultat Bregzita, što je za 400 manje od procene date prošlog decembra.

O tome je danas saopštila konsultantska kompanija EY.

Iako je ukupan broj znatno manji od 12.500 radnih mesta, koliko su kompanije predviđale 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije - nije isključen dalji rast preseljenja, navodi EY u novom izveštaju Brexit Tracker, prenosi Rojters.

Istovremeno, broj otvorenih novih radnih mesta povezan sa Bregzitom iznosio je ukupno 2.900 širom Evrope i 2.500 u Britaniji, gde nešto više od milion ljudi radi u sektoru finansijskih usluga, pokazuju rezultati istraživanja.

Dalja premeštanja mogla bi da budu rezultat provere Evropske centralne banke (ECB) da li "bregzitovske centrale" - koje su otvorile banke iz Londona kao svoju evropsku bazu - imaju dovoljno osoblja da opravdaju dobijanje licence za rad, navodi EY.

Najpopularnija destinacija za preseljenje osoblja i otvaranje bankarskih centrala je Dablin, a slede Luksemburg, Frankfurt i Pariz.

Najbolji rezultat u pogledu privlačenja radnih mesta iz Londona, prema izveštaju EY, ostvario je Pariz, gde je premešteno ukupno 2.800 zaposlenih, zatim Frankfurt sa oko 1.800 i Dablin sa 1.200. Transfer sredstava iz Londona u finansijska čvorišta u EU i dalje iznosi oko 1,7 biliona dolara.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>