• 0

Da pare "ostanu u kući": Gazda firme postaje vam i stanodavac? Novi trend zavladao tržištem

Poslodavci grade ili kupuju stanove u skupim enklavama

  • 0
Rustična kuća Foto: Shutterstock

Džeremi Ramirez (41), mesar iz Los Anđelesa, načuo je da se veliki broj stanovnika Južne Kalifornije "smešta" na spokojne vrhove Montane i odlučio je da se pridruži tom egzodusu.

Tražio je dom za svoju šestočlanu porodicu, a u nemogućnosti da pronađe bilo šta oko gradića Enis, u Montani, na kraju je našao smeštaj na malo verovatnom mestu: u kući koja je u vlasništvu njegovog šefa u Ennis prehrambenoj prodavnici.

Drugim rečima, Ramirezov šef neće mu biti samo nadređeni, na poslu, već i "u kuću"; drugim rečima, biće mu i stanodavac. U nekim zajednicama su smešteni nastavnici i ostali radnici iz javnih službi, ponekad udruženi sa programerima na pristupačnim projektima kao što je Teachers Village, u Nju Džersiju.

Naime, cene rentiranja su paprene. Stoga sada sve veći broj poslodavaca gradi ili kupuje stanove u u skupim enklavama ili turističkim utočištima kao što su Egg Harbor (Viskonsin) ili Hilton Head Island (Južna Karolina), piše Blumberg.

Ovaj napredni fenomen mogao bi da promeni dinamiku između poslodavaca i zaposlenih, stvarajući paternalističke odnose koji podsećaju na nekadašnju Ameriku. Ramirez, doduše, ceni to što mu njegov šef stanarinu naplaćuje po relativno povoljnoj ceni - 1.500 dolara mesečno.

Širom SAD, porast cena nekretnina "gura" radnike na rubove gradova i produžava putovanja na posao. Od 2018. godine, udeo američkih domova vrednih 250.000 dolara ili manje - pao je na oko 25 odsto sa 45 odsto, pokazuju podaci Nacionalne asocijacije prodavaca nekretnina.

Zakupi na popularnim turističkim tržištima nadmašuju plate radnika. Sada je bum cena, izazvan pandemijom, pojačao ovaj "zaboravljeni fenomen" i primorao čak i roditelje da traže smeštaj. Neki su išli i korak napred.

Luksuzna kuca, djakuzi, rostilj, terasa Foto: Shutterstock

Naime, vlasnik auto-radionice iz Kolorada, Džim Tinsli, 2017. godine je izgradio dva stana iznad svoje garaže po ceni od 560.000 dolara, nakon što potencijalni zaposleni nisu mogli da nađu stan.

Stanovanje iznad garaže nije idealno, ali novim radnicima nudi rešenje barem na nekoliko meseci. Trend je posebno zaživeo otkako je nastupila pandemija, te su ljudi masovno počeli da rade na daljinu i "beže" iz grada. Istovremeno, cena porodične kuće porasla je za 22%, na oko 1,6 miliona dolara prošle godine.

Stanovanje koje sponzoriše poslodavac ima preteču u SAD, Evropi i Brazilu od 1800-ih do ranih 1900-ih. U početku su kompanije besplatno davale stanove radnicima ili ih iznajmljivale, ali su kasnije često prodavale kuće - kako bi osigurale da zaposleni imaju udeo u zajednici i da ostanu.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>