• 0

Ministar energetike UAE: "Zadatak grupe OPEK+ nije da donosi odluke u ime celog sveta"

I princ Abdulaziz bin Salman se oglasio, rekavši da će svetska ekonomija trpeti posledice, ako sigurnost u snabdevanju naftom bude ugrožena

  • 0
nafta Foto: Freepik

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, Suhail al-Mazrui, izjavio je danas da je jedina misija grupe OPEK+ da stabilizuje tržište nafte i obezbedi što je moguće veće snabdevanje, te da bi istiskivanje bilo kog partnera iz naftne alijanse samo povećalo cene "crnog zlata".

Al-Mazrui je u obraćanju na energetskoj konferenciji u Dubaiju, na kojoj učestvuje i saudijski ministar energetike, rekao da Sjedinjene Države treba da budu pragmatične i da shvate da OPEK+ proizvođači rade na uravnoteženju situacije na tržištu nafte u interesu potrošača, prenosi Rojters.

SAD su, naglasio je, "važan partner za sve nas i ponosni smo na taj odnos, ali ono što nam je potrebno jeste pragmatizam i zajednički pogled na enregetske ciljeve, a ne da nam se govori šta treba da radimo".

Al-Mazrui je takođe rekao da se ne mogu istisnuti neki partneri iz OPEK+ grupe i da bi zahtev da neka članica bude isključena iz nafte alijanse doveo do rasta cena, što bi se kosilo sa interesima potrošača. Naglasio je da države mogu same da odlučuju o tome od koje će zemlje kupovati naftu i da zadatak OPEK+ grupe nije da donosi odluke u ime celog sveta.

On je dodao da je teško predvideti situaciju na tržištu nafte u budućnosti zbog neizvesnosti da li će se iranski bareli vratiti na tržište i da li će se povećati ulaganja u sektor nafte i gasa, kao i da veruje da će se rast potražnje za naftom nastaviti.

Saudisjki ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, takođe se obratio danas na konferenciji u Dubaiju, upozorivši da će svetska ekonomija trpeti posledice ako sigurnost u snabdevanju naftom bude ugrožena.

Dodao je da će Saudijska Arabija imati višak kapaciteta od oko 2,0 miliona barela nafte dnevno, zahvaljujući povećanju proizvodnje. Cene nafte su danas nastavile silazni trend.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>