• 5

Prve reakcije posle najave da Rusi smanjuju napade: Nafta ispod psihološkog praga, oslabili pšenica i zlato

Glavni pregovarač Rusije rekao je da postoji spremnost da se razmotri predsednički sastanak

  • 5
Nafta, gorivo

Foto: Shutterstock

Nafta je oslabila pošto je Rusija najavila da drastično smanjuje napade na Kijev.

U Njujorku je se nafta trguje 7 odsto niže, što je ispod 100 dolara za barel.  Moskva je saopštila da će oštro prekinuti vojne operacije u blizini ukrajinske prestonice Kijeva, iako su trupe tamo već nedeljama.

Glavni pregovarač Rusije rekao je da postoji spremnost da se razmotri predsednički sastanak Putina i Zelenskog. Kijev je dugo tražio direktne razgovore, dok se Moskva opirala da se obaveže na Putinovo učešće.

„Povećavaju se nade da će pregovori između Rusije i Ukrajine na kraju dati neke rezultate“, rekao je Hans Van Klif, viši ekonomista za energetiku u ABN Amro. „Ili drugim rečima, da snabdevanje ruskom naftom neće biti teže pogođeno".

Nafta je pogođena divljim kolebanjima poslednjih nedelja, jer se likvidnost smanjuje. U ponedeljak je izbrisano skoro 8 dolara po barelu, dok su ogromne promene cena od utorka još jedan pokazatelj problema likvidnosti sa kojima se trenutno suočava nafta. Neznatno je pala cene pšenice, aluminijuma i zlata.

Kijev je pre sastanka rekao da se nada da će obezbediti prekid vatre i barem privremeno zaustaviti rat u Ukrajini, ali su se na početku pregovora obe strane u velikoj meri razišle oko spornih pozicija.

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>