• 3
 ≫ 

Britanija u svojim vodama "ulovila" prvu rusku superjahtu: Kome pripada i koliko vredi?

 ≫ 

Jahta jarko plave boje ima ono što graditelji nazivaju "beskonačni vinski podrum", kao i bazen sa slatkom vodom i stan na gornjoj palubi

  • 3
Canary Wharf Foto: Shutterstock

Velika Britanija je zaplenila svoju prvu superjahtu u britanskim vodama, u okviru sankcija nanetih Rusiji. Jahta od 38 miliona funti, po imenu Phi, u vlasništvu je neimenovanog ruskog biznismena.

Sekretar za saobraćaj, Grant Šaps, rekao je da "ta osoba trenutno nije kažnjena, ali da ima bliske veze sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom".

Podsećamo, Britanija je uvela niz sankcija protiv ruskih pojedinaca i preduzeća nakon invazije te zemlje na Ukrajinu, baš kao i EU, SAD. Phi, jahta dugačka 58,5 metara, prvi put je identifikovana kao potencijalno rusko vlasništvo 13. marta, ali je to "namerno dobro skriveno", saopštila je vlada.

Dodaje se da se kompanija, u okviru koje je registrovan brod, nalazi na karipskim ostrvima Sent Kits i Nevis, ali je jahta imala maltešku zastavu, kako bi se "sakrilo" poreklo.

Šaps kaže da je taj potez "jasno i oštro upozorenje Putinu i njegovim prijateljima", i dodaje da "brod za sada neće ići nikuda", piše BBC.

- Ljudi koji su imali koristi od Putinovog režima, ne mogu imati koristi od plovidbe oko Londona i Velike Britanije na ovakvim brodovima - dodao je.

Na svojoj veb stranici, brodograditelj Royal Huismandescribes opisuje Phi - brod nazvan po matematičkom konceptu poznatom i kao zlatni odnos - kao "veličanstveno senzualan".

Jahta jarko plave boje ima ono što graditelji nazivaju "beskonačni vinski podrum", kao i bazen sa slatkom vodom i stan na gornjoj palubi. Britanski zvaničnici su se u utorak ukrcali na Phi u kompleksu Canary Wharf, u istočnom Londonu.

Plovilo je bilo u glavnom gradu na ceremoniji dodele nagrada superjahti i trebalo je da krene u 12:00h.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    29. mart 2022 | 17:28

    da je ovo pravo otimanje ka u 2.Svjeskom Ratu. !!! Tada od 🇮🇱 a sada od 🇷🇺 ! Nekako ova DEMOKRATIJA se svodi na smisljeno OTIMANJE !!!

  • w

    29. mart 2022 | 17:46

    Koja otimačina ????🙈neki fini ljudi.👎

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>