• 7

Posle više decenija konkretan potez: Srbija raspisala tender za posao vađenja nemačke flote iz Dunava

Pokrenut međunarodni tender za uklanjanje potopljene nemačke flote iz Dunava

  • 7
Brodovi, Dunav Foto: MGSI

U Službenom listu Evropske unije, na zahtev MGSI, danas je objavljena informacija o sprovođenju javne nabavke za izbor izvođača radova na realizaciji projekta; Uklanjanje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava.

Nakon dve i po godine rada na pripremi projekta, izrade tehničke i tenderske dokumentacije, uključujući snimanje prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava na potopljenim brodovima, kao i obezbeđivanja finansijskih sredstava, ulazimo u finalnu fazu realizacije ovog projekta.

„Vlada Srbije je odlučila da posle višedecenijskog zapostavljanja saobraćajne i lučke infrastrukture na Dunavu, pokrene investicije koje će pospešiti razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora kroz ulaganja u luke, u bezbednost plovidbe, ali i uređenje naših reka, da bi bile plovne 365 dana u godini. Verujem da ovaj projekat u najvećoj mogućoj meri pokazuje ogromne kapacitete naše administracije jer pokazujemo da smo sposobni da se nosimo sa svim zahtevima ovog projekta koji je po svojoj kompleksnosti jedan od najsloženijih“, rekao je ministar Tomislav Momirović.

Projekat uključuje deminiranje i uklanjanje 21 potopljenog broda, koji sužavaju širinu plovnog puta Dunava sa propisanih 180 metara na svega 90 metara. Brodovi se nalaze na lokaciji nizvodno od HEPS "Đerdap 2", koja obuhvata površinu od blizu 7 rkm, a potopljeni su pred kraj Drugog svetskog rata odlukom nemačke vojske da potapanjem brodova uspore napredovanje Crvene armije na Dunavu prema Nemačkoj.

Vrednost radova procenjena je na 29 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz WBIF fonda.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>