• 39

Nemačka upozorava na moguću vanrednu situaciju? "Svaki kilovat-sat je bitan"

Rusija je učestvovala sa 55 posto u nemačkom uvozu gasa 2021. godine

  • 39
gas, rublja, plaćanje gasa u rubljama Foto: Shutterstock

Nemačka je danas obavestila javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere "ranog upozorenja" da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka prirodnog gasa iz Rusije.

Ova najava, koja je najjasniji znak do sada da se EU priprema za prekid snabdevanja energentima iz Rusije nakon uvođenja sankcija bez presedana zbog njenog napada na Ukrajinu, dolazi u trenutku kada Moskva planira da uvede novi mehanizam - za prelazak na plaćanje gasa u rubljama, navodi Rojters.

Taj zahtev Rusije su odbacile zemlje G7, uključujući Nemačku, a svakako je pojačan strah od poremećaja u snabdevanju. Prema aktuelnom nemačkom programu za vanredne situacije u vezi sa gasom, rano upozorenje je prva od tri faze i još uvek ne podrazumeva intervenciju u smislu racionalizacije potrošnje gasa.

Međutim, ministar ekonomije, Robert Habek, pozvao je stanovništvo i kompanije da smanje potrošnju, navodeći da je "svaki kilovat-sat bitan". On je na konferenciji za novinare rekao da su isporuke gasa za sada obezbeđene i da Nemačka pažljivo prati tokove isporuka sa tržsišnim operaterima.

- Ipak, moramo da povećamo mere predostrožnosti da bismo bili spremni za eskalaciju situacije od strane Rusije. Krizni tim za vanredne situacije sastao se u vezi sa proglašenjem ranog upozorenja - rekao je.

Rusija je učestvovala sa 55 posto u nemačkom uvozu gasa 2021. godine. Mada je ta cifra pala na 40 procenata u prvom kvartalu 2022. godine, Habek je rekao da "Nemačka neće postići punu nezavisnost od ruskih isporuka pre sredine 2024. godine".

Krizni tim, koji uključuje članove njegovog ministarstva, nemačkog regulatora gasne mreže, mrežnih operatera i predstavnike 16 nemačkih saveznih država, pomno će pratiti situaciju "kako bi - ako je potrebno - mogle da se preduzmu dalje mere za povećanje sigurnosti snabdevanja", navedeno je.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    30. mart 2022 | 11:07

    Dace im Amerika gas. Mnogo slabiji ali i mnogo skuplji.

  • Hogar

    30. mart 2022 | 11:14

    Ni za 5 godina ako vam Rusi zavrnu slavinu necete moci nadomestiti ruski gas....prema tome radite kako vam Putin kaze ili nema fabrika ..nema posla..nema hleba.ulja...brasna....

  • Oki

    30. mart 2022 | 11:00

    Plati gospodo rublja a.....al moraš u Rusiji kupiti....pa neka vam da Bajden....ako nema para kod njega može u dolarima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>