• 1

SAD puštaju 180 miliona barela iz rezervi? Kako to utiče na cenu nafte, i šta je Putin rekao Šolcu

Bajden danas treba da iznese plan o intervenisanju njegove administracije na naftnom tržištu

  • 1
Benzin, Rusija, Amerika, SAD, Nemačka Foto: Shutterstock, Pixabay

Poslednjeg dana marta tekuće godine, kako stoje stvari sa gasom, naftom i vodećim svetskim zemljama?

Juče smo pisali da Kremlj, izgleda, odlaže plan o obaveznom plaćanju ruskog gasa u rubljama, a tim povodom se u međuvremenu oglasila i Nemačka.

Naime, nemačka vlada je saopštila da je od Rusije dobila uveravanja da evropske kompanije neće Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama, javio je Dojče vele (DW).

Navodi se da je Vladimir Putin, u telefonskom razgovoru, rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu - da evropske kompanije mogu da nastave da gas plaćaju u evrima i dolarima.

Rojters javlja, pozivajući se na portparola nemačke vlade, da je Šolc posle razgovora s Putinom izjavio da će Nemačka nastaviti da plaća ruski gas kao i do sada, te da mu je Putin preneo kako se "ništa neće promeniti za evropske partnere, uprkos planu da se plaća u rubljama".

Istovremeno, iz SAD dolazi vest da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra  puštanje do 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi (SPR) na tržište, tokom nekoliko meseci.

Bela kuća nastoji da obori visoke cene goriva, napominje Rojters, pozivajući se na tri izvora upoznata sa planom. To bi, inače, bio treći put u poslednjih šest meseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da "ohlade" cene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

Dosadašnji pokušaji da se naftom iz rezervi suzbije skok cena nisu bili uspešni, pošto je svetska potražnja skoro dostigla nivoe pre pandemije, dok je ponuda nedovoljna na globalnom nivou. Vest o potencijalnom ogromnom "oslobađanju" nafte iz rezervi SAD - momentalno je izazvala pad cena "crnog zlata".

Bajden danas treba da iznese plan o intervenisanju njegove administracije na naftnom tržištu, saopštila je Bela kuća.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ohoo

    31. mart 2022 | 09:51

    Najbolje sada da napadne Venecuelu oni imaju naftu a ko ima naftu mora proci kroz sake americke demokratije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>