• 0
 ≫ 

Opala vrednost spajanja i akvizicija: Da li je rat posejao pesimizam?

 ≫ 

Udeo Severne Amerike u ukupnoj globalnoj aktivnosti M&A iznosio je više od polovine u prvom tromesečju ove godine

  • 0
privatizacija, biznis Foto: Shutterstock

Vrednost globalnih spajanja i akvizicija (M&A) pala je za 29 odsto u prvom kvartalu 2022. nakon prošlogodišnjeg vratolomnog skoka sklapanja tih poslova, jer je rat u Ukrajini posejao pesimizam među investitorima i izazvao volatilnost na trižštima.

Ukupan obim poslova potonuo je na 1,01 bilion dolara sa 1,43 biliona u prvom kvartalu 2021, prema podacima kompanije Dealodžik, povučen padom prekograničnih transakcija od 29 odsto, pošto su geopolitičke tenzije primorale velike kompanije da pauziraju ili odlože potragu za velikim strateškim preuzimanjima u inostranstvu.

- Sve veće cene energije, dislokacija lanaca snabdevanja i rast inflacije su ključni faktori koji danas utiču kako na korporativne tako i na klijente s privatnim kapitalom - kaže Dvejn Lajsagt, ko-direktor sektora M&A u banci JPMorgan Čejs za Evropu, Bliski istok i Afriku (EMEA), prenosi Rojters.

Udeo Severne Amerike u ukupnoj globalnoj aktivnosti M&A iznosio je više od polovine u prvom tromesečju ove godine, mada je obim opao za 28 procenata u odnosu na uporedni lanjski period, dok je aktivnost u Aziji i Pacifiku pala za 33 posto na 184,2 milijarde dolara.

Obim tih poslova u Evropi bio je manji za 25 odsto, i iznosio je 227,67 milijardi dolara.

Najveći sklopljeni M&A poslovi tokom kvartala obuhvataju Majkrosoftovu akviziciju proizvođača video igara Aktivižen Blizarda, u iznosu od 75 milijardi dolara, kao i spajanje španskih podružnica evropskih telekomunikacionih kompanija Oranž i MasMovil vredno 19,6 milijardi evra (21,87 milijardi dolara), navodi se u tekstu.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>